MOTOCIKLISTI UPOZORAVAJU Smrtonosne zamke nalaze se i po bilogorskim šumama!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Smrt 21-godišnjeg motociklista ove nedjelje na području Jelenja šokirala je javnost. Iako policija ne otkriva detalje o slučaju, u javnosti se pojavila informacija kako je nesretni mladić stradao naletjevši na sajlu koja je bila privezana između dva stabla preko javnog šumskog puta. Stravična smrt šokirala je javnost, a posebno motocikliste koji su upozorili kako takve i slične prepreke u šumama diljem Hrvatske uopće nisu rijetkost. Da ih ima i na Bilogori, tvrdi skupina mladih bjelovarskih motociklista, sudionika motociklističkih enduro natjecanja, koji su željeli ostati anonimni (podaci poznati redakciji). Oni su nam ustupili fotografije prepreka i zamki na koje su nailazili u posljednje vrijeme.

-Baš je neki dan kolega naišao na sajlu koja je bila postavljena između dva stabla u visini glave. Srećom, on je niži pa mu je samo okrznula kacigu. I osobno sam nailazio u šumi na takve prepreke, ali i nešto drugačije, kao što su daske sa čavlima – priča nam jedan bjelovarski motociklist, dodajući kako se posljednji slučaj dogodio u šumi u blizini Velikog Trojstva, dok su na prepreke motociklisti nailazili i u šumama na granici s Koprivničko-križevačkom županijom.

Takve priče i iskustva bjelovarskih motociklista, potvrdio nam je i predsjednik Moto kluba Bjelovar Alen Krce.

-Znalo se dogoditi i da netko na putu iskopa rupu i prekrije je lišćem ili da preko puta prevali deblo kako bi onemogućio prolaz. Sve su to vrlo opasne situacije koje nekoga mogu stajati života, pa ovim putem pozivam motocikliste i sve druge da takve slučajeve prijave policiji – kaže Krce, dodajući kako motociklisti ne znaju tko stoji iza postavljanja smrtonosnih zamki.

-Prije desetak godina, kad smo organizirali prvenstvo u našoj županiji imali smo problema s lovcima koji su nam uklanjali oznake i ometali natjecatelje, iako je to događanje bilo prijavljeno i imali smo sve potrebne dozvole – kaže Krce, dodajući kako motociklisti ne mogu tvrditi da su lovci odgovorni i za postavljanje zamki u novije vrijeme, no činjenica je da su jedino s njima imali problema. Inače motociklisti za vožnju koriste samo javne puteve, prema prirodi su vrlo odgovorni i, kaže Krce, imaju odličnu suradnju s Hrvatskim šumama pa ne vidi kome bi mogli smetati.

-Sve i da se netko nađe na mjestu na kojem ne bi smio biti, postoje institucije kojima se to može prijaviti. Nitko ne bi trebao sam uzimati pravdu u svoje ruke – kaže Krce, dodajući kako je upravo tragedija u Jelenju primjer da to može imati kobne posljedice.

Da su i sami motociklisti ovakve slučajeve do sada možda previše olako shvaćali dokazuje i činjenica da u Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj nemaju evidentiranu niti jednu prijavu. Na postavljenje zamki nitko se nije žalio niti Lovačkom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije pa njegov predsjednik Mato Kovačević ne vjeruje da su za to odgovorni lovci, kako neki motociklisti aludiraju.

-Već jako dugo nije bilo takvih prijava. Sjećam se jedne prije više godina, kada je takav slučaj prijavio biciklist, no kasnije se nitko nije javljao. U svakom slučaju, postavljanje takvih zamki je za svaku osudu i svako saznanje o tome treba prijaviti policiji – smatra Kovačević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!