KOMARCI Novo zaprašivanje početkom idućeg tjedna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – S obzirom na mnoge upite građana o najezdi komaraca, Grad Bjelovar se oglasio službenim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Grad Bjelovar uredno provodi DDD mjere, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, prema smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije koji vrši i stručni nadzor nad provedenim mjerama.

To se odnosi i na suzbijanje komaraca kojih ove godine ima mnogo zbog čestih kiša i toplog vremena. Stoga, najviše tretiramo komarce larvicidnim tretmanima (tabletama) u stajaćim vodama. Na razvojne oblike u vodi (jaja i larve) možemo utjecati i takav tretman, na preporuku Zavoda za javno zdravstvo, redovito činimo. U ovoj godini izvršeno je pet larvicidnih tretmana, a bit će ih i više.

Početkom sljedećeg tjedna izvršit će se i zaprašivanje komaraca u zraku, takozvanim adulticidnim tretmanom, o čemu će javnost biti pravodobno obavještena.

Najezda poplavnih komaraca je prirodna pojava koja se najčešće pojavljuje jednom godišnje i to u proljeće. Svjedoci smo da ovo proljeće nije bilo povoljno za razvoj komaraca, toplo vrijeme i dovoljno kiše tijekom 2 tjedna. Ovi komarci liježu jaja na livadama sklonim poplavljivanju gdje mogu dugo preživjeti u fazi mirovanja, čekajući kišu i toplo vrijeme kako bi se razvile u odrasle jedinke. To je razlog trenutačno velikog broja komaraca na području grada. Ipak, očekujemo znatno smanjenje komaraca tijekom naredna dva tjedna.

Najbitnije je znati da bez vode nema komaraca. Ukloniti stajaću vodu možemo i u vlastitom dvorištu i tako smanjiti razvoj komaraca u svom okruženju. Potrebno je:

  • ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, automobilske gume, boce, igračke i druge posude,
  • redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu te ih oribati,
  • spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom,
  • propisno odlagati krupni otpad,
  • održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane,
  • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija),
  • propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima,
  • održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene,
  • održavati zelene površine, uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Također, možemo se zaštititi sredstvima koji odbijaju insekte, repelentima, pri ćemo treba poštivati upute porizvođača.  Dodatne mjere zaštite su postavljanje mrežica na prozore i vrata.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!