VELIKA GOSPA Hodočašća i slavlja ove godine bitno drugačija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Danas diljem zemlje vjernici obilježavaju blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovaj državni blagdan koji se obilježava 15. kolovoza tradicionalno je vrijeme kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta. Osim misnih slavlja, uobičajene su proslave, druženja, glazbeni koncerti i ostala zbivanja koja je nemoguće organizirati, a da se pritom organizatori pridržavaju svih mjera koje su dužni ispoštovati zbog epidemije koronavirusa. Stoga su se mnoge lokalne samouprave odlučile na skromnije proslave, odnosno vjernicima će biti omogućeno sudjelovanje na misnim slavljima, uz izostanak onih društevenih poslastica. Među njima je i Nova Rača. Nažalost, epidemiološka situacija spriječila je tradicionalno obilježavanje blagdana Velike Gospe u toj lokalnoj samoupravi u kojoj se nalazi biskupijsko marjansko svetište. Zabavni program, kram, ugostiteljska ponuda – sve to neće biti dio najpopularnijeg općinskog slavlja koje se ove godine moralo svesti na minimalizam. Odlukom Stožera civilne zaštite Općine Nova Rača svi mještani i posjetitelji blagdan će moći proslaviti jedino uz svete mise dok će drugi dio tradicije pričekati neke bolje dane i uvjete.
Načelnik Darko Knežić
– Ove godine blagdan Velike Gospe proslavit ćemo u manjem obimu. Točnije, neće biti onog zabavnog dijela programa. No, održat će se sveta misa ujutro u osam sati te poldanica koju će predvoditi biskup Vjekoslav Huzjak – rekao je Darko Knežić, načelnik Općine Nova Rača.
Načelnik ne pamti Veliku Gospu bez potpunog slavlja, ali najvažnije je kaže, zdravlje i pridržavanje mjera. Zato moli građane da se strpe jer slavlja stigne biti i u nadolazećim godinama.
– Molim sve da se malo strpe jer bit će prilika za slavlje, posebno ako budemo zdravi. Ako ne budemo, onda nam ništa ne vrijedi i slaviti nećemo moći ni idućih godina. Bolje je ovako jer neki od nas možda bi taj dan i stradali – ističe Knežić.
Prema svemu sudeći, stradavanja ne bi trebalo biti, a četiri do pet tisuća ljudi koliko Nova Rača privuče za ovaj blagdan, ostat će sigurno i zdravo za neka nova buduća slavlja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!