VANDALIZAM U obnovi spomen ploče istaknutom Bjelovarčaninu, očekuju pomoć Grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je prošlog tjedna pod okriljem noći uništena Spomen ploča antifašisti i istaknutom Bjelovarčaninu Gustavu Perl-Bendi, o cijelom se slučaju oglasila Udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovar te Vijeće Srpske nacionalne manjine. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Nepoznati počinitelj je u noći 13./14. kolovoza uništio Spomen-ploču Gustavu Perl-Bendi, Bjelovarčanu, Židovu, intelektualcu, antifašisti. Ploča, koja se nalazila na njegovoj rodnoj kući u Ulici Ante Starčevića, uništena je početkom 1990-ih. Obnovljena je 5. listopada 2019., na godišnjicu Bendine herojske smrti 1941., kada se gotovo goloruk suprotstavio fašizmu i ustaškom teroru.
Kao član SKOJ-a i Okružnog komiteta KPJ, Benda je s braćom Bakić osnovao Bjelovarsku partizansku grupu, jednu od prvih antifašističkih postrojbi u Hrvatskoj i porobljenoj Europi, čiji je bio zapovjednik.
Cijeli slučaj je prijavljen policiji koja je obavila očevid, od koje očekujemo rasvijetljavanje slučaja koji blati Bjelovar i unosi nemir i nesigurnost među građane, jer danas Ploča, sutra nečiji život.
Uništavači su došli u mraku i žele nas svojim nedjelom vratiti u mrak. Bez obzira na istragu i na počinitelje, ploču ćemo vratiti, a u postavljanju iste računamo na pomoć Grada Bjelovara, jer se Bjelovar uvijek isticao svojom multikulturalnošću, multietničnošću, te naprednim idejama, kako nekada, tako i danas.
Predsjednik UABA Grada Bjelovara
Berislav Crnčić v.r.
Predsjednik VSNM Grada Bjelovara Dušan Margetić v.r.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!