29. GODIŠNJICA SJEĆANJA Hrabra obrana Policijske postaje Daruvar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Grad Daruvar danas obilježava 29. godišnjicu sjećanja na početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. S 18. na 19. kolovoz 1991. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar i općinsku zgradu na koju su napad izvršili bivši pripadnici Policijske postaje Daruvar i pripadnici teritorijalne obrane. Da su se dvije institucije ipak uspjele zauzeti, grad Daruvar bi pao, kaže Ivo Gjaić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 91.
– Te noći malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su taj napad, ali su nam tijekom te noći oteli tri pripadnika Policijske postaje Daruvar za koje niti dan danas ne znamo ni gdje su ni što su. Pretpostavljamo da su ubijeni, ali gdje su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci ne znamo. Radi se o Marijanu Petrovečki, Darku Petrovicki i Damiru Rambouseku – kaže Gjaić.
Foto: Grad Daruvar
Oni koji su te noći bili u dežurstvu nisu imali mogućnost niti komunicirati jer sredstvo mreže bilo je uništeno, kaže Gjaić.
– Uz to, te noći su ukrali osobno naoružanje koje su imali sa sobom kao i dva policijska vozila od kojih je jedno s i jedno bez policijskih obilježja. Ukrali su i pet ručnih radio veza. Inače, tijekom Domovinskog rata Policijska postaja Daruvar imala je 12 poginulih i četiri nestale osobe. Na području grada Daruvara poginulo je osam policajaca iz drugih policijskih postaja koji su sudjelovali u obrani grada Daruvara tijekom 1991. godine. Sve te žrtve poginule su i nestale u roku od samo pet mjeseci što je strašno puno. Radi usporedbe, Vukovar je imao 75 poginulih policijskih službenika, a Daruvar 24. Što se tiče nestalih, imamo najviše nestalih policijskih službenika uz Policijsku postaju Vukovar – kaže Gjaić.
Zbog hrabre obrane malobrojnih pripadnika, Policijska postaja Daruvar odlikovana je i odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.
Protokol ovogodišnje obljetnice održane u Parku grofa Antuna Jankovića u Daruvaru obilježen je uz himnu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prigodnih obraćanja te kraćeg vjerskog obreda za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!