GOSPODARENJE OTPADOM Proširuju se Doline, stižu sortirnica i kompostana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Početkom godine na prostoru bjelovarskog odlagališta otpada Doline završena je gradnja reciklažnog dvorišta vrijednog više od šest i pol milijuna kuna. Prema svemu sudeći, radilo se samo o početku ulaganja jer u tijeku je postupak ishođenja projektne dokumentacije za izgradnju sortirnice za odvojeno prikupljeni otpad i kompostane koja bi trebala riješiti problem biorazgradivog otpada. Radi se o financijski velikim projektima, kaže gradonačelnik Dario Hrebak.
– Naša ambicija nije baš skromna, ali itekako je ostvariva. Želimo biti jedan najboljih gradova po pitanju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, a svi ovi projekti daju sliku o tome koliko Grad ulaže upravo u sustav gospodarenja otpadom. Odlučili smo se voditi preporukama nadležnog ministarstva i smjernicama europskog programa, zapravo svega onoga što je Hrvatska obvezna provesti u sljedećih nekoliko godina kako ne bi bili penalizirani. Grad Bjelovar sigurno neće biti penaliziran jer smo na vrijeme krenuli u ovako velike investicije i ja sam uvjeren da ćemo postati uzor i drugim gradovima. Projekt sortirnice težak je 45 milijuna kuna, a budući da smo šesti grad po redu koji se javio na natječaj mjerodavnog ministarstva, vjerujem da će projekt kroz nekoliko mjeseci biti i odobren. Uz to izgradit ćemo i kompostanu vrijednu 14 milijuna kuna. Nabavili smo i dva nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada i trenutačno se radi na proširenju odlagališta Doline – rekao je Hrebak.
Uz kompostanu i sortirnicu, ostala je još nabava spremnika vrijednih milijun kuna koji su u Doline već počeli pristizati. Kada se sve zbroji, investicija ukupno vrijedi 73,4 milijuna kuna. Grad Bjelovar i bjelovarski Komunalac ukupno u financiranju sudjeluju 15 posto dok će se ostatak financirati putem dostupnih europskih fondova.
Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić kaže da izgrađeni sustav odlagališta za sada daje dobre rezultate.
– Važno je reći da se radi o vrhu piramide ukupnog sustava gospodarenja otpadom na našem području. Potpuno smo na tragu državne strategije gospodarenja otpadom koja je postavila neke određene ciljeve. Oni se svode na smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, a mjeri se i količinom odvojeno prikupljenih uporabljivih komponenti otpada. Za sve to imamo vrlo mjerljive rezultate koje možemo prezentirati javnosti. Jako je važna buduća kompostana jer se 63 posto miješanog komunalnog otpada odnosi na biootpad. Već smo kupili smeđe kante za biootpad koje će dobiti svako kućanstvo. Kada se napravi kompostana, one će biti podijeljene – ističe Ivančić.
Da su rezultati dobri pokazuje i porast od 54 posto u odnosu na 2017. godinu kada se otpad odvajao puno manje. Projekt je potrebno kandidirati do 1. listopada, a očekuje se da bude odobren kroz nekoliko mjeseci. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!