OBNOVA I PRENAMJENA PROSTORA Radovi omogućili jednosmjensku nastavu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, učenici Osnovne škole Garešnica novu školsku godinu pohađat će u jednoj smjeni. Kako bi za taj sistem rada sve bilo spremno, u tijeku je uređivanje i prenamjena prostora za što je županija izdvojila 63 tisuće kuna. Jednosmjenskom nastavom tako je prilagođeno vrijeme učenika s radnim vremenom njihovih roditelja, kaže ravnatelj Osnovne škole Garešnica Slaven Marenić.
– Iznimno mi je zadovoljstvo što je naša škola nakon provedene energetske obnove uz financijsku pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije ostvarila preduvjete za jednosmjensku nastavu. Organizacijom rada u jednoj smjeni pokazujemo da pratimo životni ritam naše zajednice jer smo tako prilagodili vrijeme naših učenika s radnim vremenom roditelja. Namjeravamo u idućoj školskoj godini napraviti i iskorak dalje, raditi na uvođenju produženog boravka. Rad u jednoj smjeni ostavlja prostora i za izvanškolske aktivnosti, a nećemo zaboraviti niti na financijske benefite koji se odnose na uštedu energije i jeftiniji prijevoz za učenike. Sve zajedno, ove godine trebali bi imati 593 učenika, a u matičnoj školi od prvog do osmog razreda 475 učenika – kaže Marenić.

Županijski proračun pobrinuo se i da Garešnička škola bude potpuno energetski obnovljena pa je tako za obnovu škole i školske dvorane uloženo 12 milijuna kuna, od kojih su četiri i pol milijuna kuna sredstva županije.
Slobodno vrijeme i vlastite učionice samo su neki od prioriteta jednosmjenske nastave, kaže učiteljica Draženka Bajan.
– Obnovljena škola prekrasna je izvana i jako lijepa iznutra. Puno učionica dobilo je novi namještaj, a sve učionice opremljene su modernom tehnologijom koja će osigurati kvalitetnu nastavu. Konačno smo dobili uvjete za rad u jednom smjeni. To će nam, pogotovo u nižim razredima, biti posebno zadovoljstvo jer ćemo sada napokon imati svatko svoju učionicu koju ćemo moći urediti kako želimo – rekla je Bajan.
Iako je trenutno više od 20 školskih objekata u izgradnji, dio mora biti gotov do početka nove školske godine, ističe župan Damir Bajs.
– Bitno je da dio škola bude gotov do početka nove školske godine jer situacija oko koronavirusa i dalje je aktivna. To će biti pritisak za mnoge škole jer se moraju osigurati epidemiološke mjere za kvalitetnu nastavu. Ono što mi možemo napraviti je osigurati da što više objekata bude gotovo za početak nove školske godine. Očekujemo da će otprilike deset objekata biti gotovo. To znači da će gotovo 40 posto svih učenika naših škola ići upravo u takve, obnovljene škole. Županija će osigurati i dopunska sredstva za opremanje škole novim namještajem – zaključuje Bajs. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!