UABA BJELOVAR Razbijena spomen ploča rezultat je emocionalnog naboja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara danas se osvrnula na nedavni vandalizam uništavanja spomen ploče Gustava Perle Bende, mladog bjelovarskog antifašiste židovskog podrijetla. Iako je policija dovršila istraživanje i pronašla moguće sumnjivce, Udruga i dalje postavlja pitanje “zašto?” Profesor Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige smatra da se radi o emocionalnom naboju koji se zadnjih 30 godina krivo usmjerava.
– Nitko ne bi razbijao ploču palim vojnicima iz Drugog svjetskog rata. Međutim, postoji emocionalni naboj koji se krivo usmjerava. Svjedoci smo revizionizmu, zapravo falsificiranju povijesti. Revizionizam naprosto može biti, na osnovu novih činjenica, drugačiji pogled na prošle godine, no ovdje se ne radi o tome. Unatoč nepobitnim činjenicama izriču se tvrdnje poput negiranja žrtava u Jasenovcu ili poput negiranja zločinačkog karaktera ustaškog režima. Mislim da se tome danas treba suprotstaviti – rekao je Pusić.
Taj emocionalni naboj, kaže Pusić, počeo je devedesetih godina i dolazi od nacionalizma. Tih istih godina u Hrvatskoj je bilo oko šest tisuća raznih spomenika, a samo do 2000. godine uništeno ih je više od tri tisuće, ističe Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.
– Nekako sam se nadala da je to vrijeme završilo i da smo te porođajne muke mlade demokracije svladali. Razbijanje ploče pokazuje da se još uvijek mučimo. U revizionizmu živimo već 30 godina i kako se približavamo sljedećoj okrugloj obljetnici početka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, logično je da se pitamo kako ćemo to uopće obilježiti i što nam znači to nasljeđe. Mislim da Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju veliku prilikom s ponosom progovoriti o svima koji su sudjelovali u narodnooslobodilačkoj borbi, posebno zato što su u nas Židovi bili u prilici sudjelovati u otporu u vrijeme kada su širom Europe bili odvođeni u logore. Zato mislim da je važno spomenuti i da je Gustav Perl Bende bio Židov. Za razvijanje kulture pamćenja mislim da je važno i obnavljanje ploče i stav koji će Grad Bjelovar, institucije Republike Hrvatske i hrvatsko društvo zauzet prema ovoj ploči i poučavanju o narodnooslobodilačkoj borbi – kaže Teršelič.
burst
Budući da se smatra kako su počinitelji mlađi ljudi, njima se Želimir Brala, član Antifašističke lige posebno želio i obratiti.
– Molim mlade ljude koji, nažalost zahvaljujući djelovanju crkve, medija i lošoj obradi povijesnih tema o školskim udžbenicima ne znaju dovoljno o svemu, da se upoznaju i da sudjeluju u izgradnji jednog normalnog društva – kaže Brala.
Zadnja riječ pripala je Nenadu Nekvapilu, dopredsjedniku Udruge koji ističe kako Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar u svakom proračunu pronalaze sredstva za djelovanje antifašista pa su tako i nakon ovog događaja već predviđena sredstva za obnovu spomen ploče. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!