URBANO PČELARENJE Istražili smo je li suživot asfalta i pčela moguć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Košnice na krovovima zgrada nisu ništa neobično. Barem ne u Parizu, Beču i Ljubljani. Kod nas to ipak nije praksa. Najbliže tome je da netko u prigradskom naselju u voćnjaku ima jednu, dvije košnice. Čekamo i detaljnije zakonsko rješenje za urbano pčelarenje, a ono što bi moglo prevagnuti je možda podatak da pčele u gradovima lakše prezime, zdravije su i daju više meda od onih koje su na ruralnim područjima. Za to ima logično objašnjenje, kaže predsjednik garešničke Pčelarske udruge Cvijet Nemanja Vlahović.

-Moramo znati da su gradovi nešto topliji, košnice su na krovu zgrade gdje su drugačije temperature. Vjerojatno nema puno košnica, jer mi imamo neka područja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja su možda i prenapučena košnicama, a razni nametnici i bolesti se lakše šire tamo gdje je veća napučenost – tumači garešnički pčelar.
Oni koji požele pčelariti u gradu ipak ne smiju samo kupiti košnicu i postaviti ju na krov svoje kuće ili zgrade.
-Kada govorimo o postavljanju košnica mora se kontaktirati nadležnog povjerenika Hrvatskog pčelarskog saveza koji je nadležan da u tom mjestu odobri postavljanje pčela – napominje Vlahović.
Također, oni koji žive u zgradi bi se trebali dogovoriti s ostalima koji ondje žive. No, urbano pčelarenje nije loša ideja pogotovo kada se zna da pčele oprašuju 70 posto usjeva kojima se ljudi hrane.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!