NOVI UGOVOR Osigurano 70 tisuća kuna za bjelovarski HGSS

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dobra suradnja i ove se godine nastavila između Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Bjelovar, potpisivanjem ugovora vrijednog 70 tisuća kuna za financiranje djelatnosti bjelovarske Stanice. Inače, Stanica je u završnoj fazi projekta izgradnje i opremanja svog sjedišta u naselju Mlinovac, ukupno broje 25 članova, a svake godine raspolažu sa sve više opreme. Sve to uvelike im znači jer se svakom novom kupljenom opremom mogu priključiti većem i zahtjevnijem broju intervencija. Da aktivnosti u ovoj godini itekako ima, potvrđuje pročelnik HGSS-a Stanice Bjelovar Tomislav Pirak.
– Novac ćemo iskoristiti za opremanje kuće i uređivanje dvorišta. Ove godine smo imali tri potražne akcije na našem području. Naši članovi bili su aktivni i izvan granica naše županije, bili smo na redovnim osiguranjima u Nacionalnom parku Paklenica na penjalištu, a naša tri člana sudjelovala su i u potrazi koja je bila na Biokovu za nestalim Poljakom. Zanovili smo i dosta opreme, a naši članovi se školuju i pripremaju za gorske spašavatelje – rekao je Pirak.

Dosadašnji rad u ovoj godini obilježile su brojne akcije, među kojima su možda najupečatljivije potražne aktivnosti.
– Biti dio potražnog tima je odličan osjećaj zato što znate da ste dio tima koji bilo kome i u bilo kojoj situaciji može pomoći. Dosta smo se educirali i pripremili za takav tip akcija tako da na terenu sve ide bez problema. Svi znaju što trebaju raditi i sve tri potražne akcije su završile i pronalaskom. Što se tiče dežurstva na Paklenici, s obzirom da je sezona malo drugačija, manji je broj ljudi pa je tako i sezona bila mirnija, dok su protekle dvije godine bile udarne – istaknuo je tajnik HGSS-a Stanice Bjelovar Dalibor Pleskalt.
Županija sufinancira rad HGSS-a na svom području još od 2008. godine.
– Bila mi je čast potpisati ugovor o sufinanciranju rada HGSS-a Stanice Bjelovar. Mi smo kroz vrijeme povisili sredstva, s 30 tisuća na 70 tisuća kuna godišnje. Vezano je to uz rad 25 naših sugrađana. Kada govorimo o HGSS-u nemojmo zaboraviti da su to sve volonteri, stručnjaci u svom području, a u vrijeme korone i interventne postrojbe Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije – rekao je župan Damir Bajs.
Ova volonterska neprofitna organizacija spremna je na pomoć u bilo koje doba dana ili noći i to ne samo na svom području već i na nivou cijele Hrvatske. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!