PRIPREME ZA NOVU GODINU Dio škola radit će u smjenama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za manje od tjedna dana počinje nova i, prema svemu sudeći, drugačija školska godina. Kako bi se dogovorili svi detalji nastave sukladno epidemiološkim preporukama, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije sastao s ravnateljima 36 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija. Većina škola nastavu će provoditi u jednoj smjeni, no četiri osnovne i dvije srednje škole prelaze na dvosmjenski rad. Riječ je o osnovnim školama u Novoj Rači, Čazmi, Daruvaru i Grubišnom Polju te Gimnaziji Daruvar i Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru. Obrtnička škola u Bjelovaru i dalje će raditi u jednoj smjeni, no također prema prilagođenom rasporedu.
– Čitajući sve preporuke i upute odlučili smo se na djelomičan hibridni model školovanja. Radi se samo o izvedbi praktične nastave s tim da onaj dio praktične nastave koji je vrlo važan i kada učenici stvarno nešto rade će se odvijati u školi, a same pripreme za praktičnu nastavu odvijale bi se online. Razlog tome je što je u našoj radionici veliki broj učenika, a koriste ju učenici Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar. To nije rješenje za stalno, ako se ova epidemiološka situacija donekle smiri, krenut ćemo na izvođenje kompletne nastave u školi. Općeobrazovni i stručno-teorijski dio izvodit ćemo u školi – rekao je ravnatelj Branko Cvetković.
Problema s prostorom imaju i u daruvarskoj Gimnaziji koja je zbog toga primorana nastavu održavati u dvije smjene.
– Nakon 65 godina, zbog nastale situacije, Gimnazija Daruvar je primorana ići u dvije smjene, a razlog su prostorni uvjeti. Imamo 12 razrednih odjela i 12 učionica od kojih su tri dislocirane tako da je jedino moguće da održavamo nastavu po A modelu, što nam je prioritet, da šest razreda ide u dopodnevnu, a šest u popodnevnu smjenu – ističe ravnateljica Romana Herout.
Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će po četiri platnene maske za svakog učenika i djelatnika škole što je ukupno nešto više od 49 tisuća maski. Dio maski koje će dobiti 10320 učenika šivaju zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor. Najveći problem zato ne predstavljaju maske, već prijevoz.
– Županija će preuzeti obveze vezane uz nabavu zaštitnih maski. Siguran sam da je sve što je moguće i napravljeno. Kada govorimo o prijevozu učenika, uvjeti koji su dani su dosta rigorozni. Čazmatrans, kao naš glavni autoprijevoznik, trebao bi s drugim autoprijevoznikom preuzeti taj posao s početkom školske godine – rekao je župan Damir Bajs.
Župan zaključuje da bi takav način rada od ponedjeljka trebao i krenuti i to posebno kada je riječ o šest škola koje su se morale prilagoditi ovoj, sve samo ne uobičajenoj, školskoj godini. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!