ALERGIČARI OPREZ Pelud ambrozije visoko je u zraku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Doba je godine kada pelud ambrozije ima visoku koncentraciju u zraku. To nikako nisu dobre vijesti za alergičare koji zbog toga ne smiju ni blizu ovoj jednogodišnjoj biljci. Često je to teško izvedivo budući da je rasprostranjena, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca. Samo neki od simptoma su učestalo kihanje, začepljeni nos, svrbež ili peckanje očiju. No, period cvatnje ambrozije kao i drugih alergenih biljaka, može se olakšati. Magistra biologije Ana Maturanec donosi nekoliko savjeta.
– Određenim ponašanjem dosta si možemo olakšati. Svakako treba pratiti peludnu prognozu i prema tome se ponašati. Kada je visoka koncentracija peludi u zraku, izbjegavati odlazak u prirodu, pogotovo kada je sunčano i vjetrovito vrijeme. Što više boraviti u klimatiziranim prostorima, ne sušiti rublje vani kada je visoka koncentracija peludi, izlaziti više van popodne i poslije kiše, tuširati se i oprati kosu nakon dolaska izvana i promijeniti odjeću. Isto tako treba izbjegavati konzumaciju određenih namirnica koje izazivaju sličnu alergijsku reakciju kao što je lubenica, dinja, banana, tikvice, krastavci, čaj od kamilice. Voditi računa o kućnim ljubimcima jer također skupljaju pelud. I naravno, uzimati redovito terapiju koju je pripisao liječnik – rekla je Maturanec.
FOTO: UNSPLASH
Zbog aktualne pandemije, brojne alergije koje izazivaju slične simptome počele su se uspoređivati upravo s koronavirusom. No, Maturanec potvrđuje da je povišena temperatura ključna razlika između osobe inficirane koronavirusom i one koja ima alergiju.
– Simptomi alergijskog rinitisa su ograničeni na nos i na oči, nema neke temperature. Pojavljuju se u određeno doba godine i povezuju se s cvatnjom određenih vrsta biljaka. Tako da, ti simptomi ne idu dalje – kaže Maturanec.
Važna je to činjenica koju trebaju znati svi, bili alergičari ili ne. No i dalje, u oba slučaja, potreban je savjet liječnika koji će prosuditi koja je terapija potrebna. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!