NOVO ŽARIŠTE Čak 33 novooboljelih, pozitivni pacijent i medicinska sestra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – S današnje izvanredne press konferencije Stožera civilne zaštite BJelovarsko – bilogorske županije stigle su najlošije vijesti dosad. Naime, glavna županijska epidemiologinja Vesna Grgić, izvijestila je kako je došlo do žarišta zaraze kojeg je uzrokovala svadba, a s koje je već sada velik broj osoba pozitivan.

-Od jučer imamo 33 nova potvrđena slučaja zaraze, vjerojatno ih ima i više. Sve 33 osobe zarazile su se na toj svadbi, a dosad je već troje ljudi zaraženo koji nisu bili na svadbi, no kontakti su gostiju. U srijedu smo počeli raditi ankete, te smo se već tada pribojavali ovakvih rezultata – kazala je Grgić. Lošim vijestima tu nije kraj. Naime, Grgić je potvrdila kako je u Općoj bolnici Bjelovar zaražen jedan djelatnik, ali i pacijent. U nastavku je kazala kako je u samoizolaciji, povezano sa svadbom, 233 osoba, te još 50-ak ostalih osoba koji nemaju veze s najnovijim žarištem. Dosad još nije bio slučaj da je toliko osoba u jednome danu stavljeno u samoizolaciju, njih više od 280. Iako su dali sve od sebe, Grgić ne zna što ih čeka u narednom razdoblju. Inače, 15 osoba sa svadbe otputovalo je u Njemačku, a neki su iz drugih županija. Iz svega toga proizlazi kako bi, uzevši u obzir da je na svadbi bilo 260 gostiju, broj zaraženih u narednim danima mogao rasti.
-Stanje se promijenilo. Imamo zaraženog pacijenta i jednog djelatnika bolnice. Jučer je testirano 48 osoba, a u tom broju je i 15 pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom i pacijentom. Nasreću, nalazi za 46 osoba su negativni, dok dva nalaza još čekamo – kazao je ravnatelj bolnice Ali Alloch poručivši kako osoblja imaju dovoljno te kako zdravstveni sustav funkcionira normalno. Inače, 20-ak djelatnika i tri liječnika bolnice su u samoizolaciji, no unatoč tome, svi odjeli su otvoreni i primaju pacijente.

Župan Damir Bajs osvrnuo se na aktualno stanje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji prisjetivši se kako smo sve dosad odolijevali i bili među županijama s najmanjim brojem zaraženih, no u jednome danu sve se to promijenilo.

-Moramo se svi zajedno ponašati odgovorno, provoditi i dalje sve propisane mjere, a moram naglasiti da smo mi kao Stožer donijeli i set odluka koje smo već poslali Nacionalnom stožeru. Te odluke počet će vrijediti od 07. rujna, dakle od ponedjeljka, a trajat će najmanje 30 dana. One su sljedeće: na svadbama može biti najviše 50 ljudi, na ostalim privatnim svečanostima može biti najviše 20 osoba, na sahranama može biti najviše 50 osoba, sućut se mora davati bez bliskog kontakta. Riječ je o nužnim mjerama – kazao je župan Damir Bajs dodavši kako je najvažnije od svega što su sve službe uključene u žarište zaraze – žurno reagirale. Isto tako, župan očekuje kako bi u narednim danima broj novooboljelih mogao biti i veći nego sadašnjih 53.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!