SPONA Čak 55 nezaposlenih dobilo je edukativna uvjerenja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Jedan od europskih projekata Bjelovarsko-bilogorske županije uspješno je priveden kraju. Riječ je o projektu “Spona” vrijednom milijun i 400 tisuća kuna koji za cilj ima pridonijeti povećanju mogućnosti za zapošljavanje marginaliziranih skupina te smanjiti rizik od socijalne isključenosti. Projekt je u potpunosti financiran europskim novcem, a započeo je početkom rujna 2018. godine. Partneri Županiji bili su Udruga invalida Bjelovar, Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva i Udruga Lovari-Romska kuća. Projektom je bilo obuhvaćeno stotinu dugotrajno nezaposlenih osoba, među kojima su bili pripadnici romske nacionalne manjine te osobe s invaliditetom. U Bjelovaru i Daruvaru polaznici su mogli pohađati edukacije za njegovatelj/icu starijih i nemoćnih, njemački i engleski jezik, knjigovodstvo, cvjećar/ka-aranžer/ka, osnove manikure i web dizajn. Nakon završetka edukacije, uvjerenja je dobilo 55 dugotrajno nezaposlenih osoba među kojima je i Josipa Posavac iz Bjelovara.

– Dobiveno uvjerenje omogućilo mi je priliku za zapošljavanje jer sam već duže vrijeme nezaposlena osoba. Samim ovim projektom uspjela sam naučiti nešto što sam već dugo htjela, a to su osnove manikure i ugradnja umjetnih noktiju. Za početak se planiram zaposliti i još malo usavršiti svoja znanja, a zatim pokušati otvoriti i nešto svoje. Sve u svemu, edukacija je bila odlična i svi smo zadovoljni – rekla je Posavac.
U sklopu projekta održane su i brojne radionice u svih pet gradova županije. Na radionicama su polaznici imali prilike naučiti nešto o komunikacijskim vještinama, o motivaciji i načinu kako tražiti posao.
– Naši partneri puno su pomogli u realizaciji ovog projekta jer imaju svoje članove koje su mogli uputiti na Županiju. Udruga Lovari kao nacionalna manjina Romi su pristupili projektu i s time imali određene benefite kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada i što se prije maknuli s marginalizacije – kaže voditeljica projekta Una Bosanac.


Bjelovarsko-bilogorska županija inače je poznata po tome što je multikulturalna, kaže Slađana Đurđević, zamjenica predsjednika Udruge Lovari-Romska kuća.
– Na ovom području žive Romi Lovari koji su možda malo drugačije pozicionirani u odnosu na ostale romske skupine u Hrvatskoj. Međutim, svaka edukacija i uključivanje u zajednice kao i svaki napor da budu što kvalitetniji i konkurentniji na tržištu je dobro došao – kaže Đurđević.


U ime Udruge invalida Bjelovar, na sudjelovanju u projektu zahvalio se Vlado Benček, predsjednik nadzornog odbora.
– Udruzi invalida ovaj projekt puno znači. Čak 50 posto sredstava za plaću naša zaposlenica dobila je iz ovog projekta jer je bila suradnica. Inače, Udruga ima odličnu suradnju sa svim članicama te krovne organizacije kao i sa Županijom. Sve su nade i obećanja dana da ćemo tako i nastaviti kako bi članovi Udruge, osobito mladi, imali bolji i kvalitetniji život – rekao je Benček.

Svi programi vezani za sugrađane i jesu ono što je najbitnije, smatra župan Damir Bajs.
– Kada govorimo o “Sponi”, istaknuo bih velik broj partnera, ali i velik broj polaznika. Program je namijenjen stjecanju novih znanja i cjeloživotnom učenju. Veseli me da je program bio uspješan i dobro proveden. Nadamo se da će ljudi kroz ovakve programe na koncu dobiti i posao – zaključuje Bajs. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!