ŠKOLA U DOBA KORONE Počela je jedinstvena godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/HERCEGOVAC – Gotovo 460 tisuća učenika u cijeloj zemlji se danas vratilo u školske klupe, jedni s veseljem, drugi zato što moraju, a neki i po prvi put. Prvi dan škole većini nosi uzbuđenje pomiješano sa srećom i strahom, a ono što ostaje su uspomene. Naša čitateljica Sanja se ne sjeća prvog dana u osnovnoj školi, ali se zato dobro sjeća prvog sata kuharstva u srednjoj.
-Kada je profesorica pitala tko zna što skuhati jedan učenik je rekao da zna skuhati mlijeko – kroz smijeh se prisjeća Sanja.
Generacije koje u školskim klupama sjede od danas će se, sigurno je, imati čega sjećati. Ovo je naime školska godina u kojoj vrijede neka nova, potpuno drugačija pravila. Dio svakodnevice učenika postaje mjerenje temperature, neki moraju nositi maske, neki su od školskih kolega podijeljeni pregradama, svi moraju držati razmak. Školski sat je skraćen, nema više zajedničkog odmora ni druženja s prijateljima iz susjednog razreda. Barem ne u školi. I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se dio škola kako bi ispoštovao sva pravila stoga vratio u dvosmjenski rad. Taj potez nije morala povući Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac kojoj malen broj učenika, njih 114, sada ide na ruku, kaže ravnateljica Vera Obrovac.
-Uspjeli smo se svi organizirati u jednoj smjeni i u matičnoj i u područnim školama, a svaki razred ima svoju učionicu – navodi Obrovac.
Organiziran je i produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. Za razliku od hercegovčanske osnovne škole, Obrtnička škola Bjelovar je svoj rad morala prilagoditi. Opće-obrazovni dio i stručno teorijski se odvijaju fizički u školi kao i sama praksa, ali se priprema za praksu održava online, napominje ravnatelj Branko Cvetković.
-Naša radionica je dosta, reći ću pretrpana učenicima, a osim toga u toj se radionici nalaze dvije škole – Obrtnička i Tehnička i mi mislimo da je hibridni sustav dobar potez da ne dođe do miješanja učenika dvije škole – objašnjava mješovit način rada Cvetković.
Kako ne bi došlo do miješanja učenika otpuhane su i izvannastavne aktivnosti, barem u obliku u kojem su se provodile do sada.
-Izvannastavne aktivnosti, dodatni i dopunski rad ćemo raditi u skupinama iz jednog razrednog odjela, a učitelji to već kombiniraju – kaže ravnateljica Osnovne škole Slavka Kolara Hercegovac.
Čini se da će kombiniranje biti nešto što će obilježiti ovu školsku godinu te da će se u tome ravnatelji, učitelji, učenici i roditelji morati prilično izvještiti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!