SKUPILI GLAVE Provlačio se problem penalizacije i ukidanje zamjenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Smanjenje lokalnih samouprava – aktualna je tema koja je u općini Rovišće ponovno okupila načelnike Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, Vlada je odlučila da se Općine neće ukidati, ali da će doći do povezivanja određenih Općina. To znači da one razvijenije imaju priliku pomoći onim manje razvijenima. Osim toga razgovaralo se i o pitanju ukidanja zamjenika. Većina čelnika lokalnih samouprava koji su nazočili sastanku u raspravi su imali oštre riječi koje su ostavljale dojam da svi oni koji donose zakone i ne znaju stvarno stanje na terenu i u ruralnim sredinama. Ne da bi prosperitet malih sredina stao, već bi se on unazadio, smatraju dugogodišnji načelnici poput Josipa Dekalića, Ivana Kovačića, Mate Tonkovića i drugih.
Sastanak načelnika u Općini Rovišće
– Za primjer mogu uzeti Općinu Rovišće i Općinu Zrinski Topolovac. Ukoliko Općina Zrinski Topolovac nema komunalno poduzeće, Općina Rovišće izaći će im u susret. Druga tema o kojoj se razgovaralo je pitanje zamjenika. Prema najnovijim podacima, priča se kako bi lokalne samouprave do 35 tisuća stanovnika imale samo gradonačelnike i načelnike, no ne i zamjenike. Mislim da u tom dijelu nećemo uštedjeti puno jer uglavnom Općine na području Bjelovarsko-bilogorske županije kao i na području cijele Hrvatske uglavnom imaju zamjenike volontere. Od kada sam ja načelnik, od 2005. godine, nismo imali zamjenika. Imamo ga zadnje dvije godine, ali on prima minimalnu naknadu. Kada govorimo o tome, tu se postavlja i veliko pitanje u slučaju onog najgoreg, smrtni slučaj ili duža odsutnost načelnika zbog bolesti – rekao je Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće i potpredsjednik Hrvatske udruge Općina.

Prišćan je komentirao i problem penalizacije europskih projekata gdje se dio stopostotnih dobivenih iznosa često mora vraćati državi.
– Treba napraviti sastanak u Agenciji za plaćanje jer neke su stvari nedorečene i nisu dobro prezentirane. Sve je to preširoko i prekompleksno. Stvari na početku nisu dobro posložene i onda dolazimo do problema gdje povlačimo sredstva iz Europske unije, a onda nas se penalizira da moramo vlastita sredstva davati – kaže Prišćan.

-Svi ti projekti financirani europskim novcem u javnosti su prezentirani kao stopostotno financirani ili gotovo stopostotno. No, nitko ne zna kako to u stvarnosti izgleda. Mi moramo sami uplatiti sve radove, a kad je riječ o višemilijunskim iznosima, to Općinama nije jednostavno. No, kada to i napravimo, te nakon što podnesemo zahtjev za povratom sredstava, mjesecima čekamo njihov odgovor, a u strahu smo od nesretne penalizacije i mogućnosti da nam ne bude isplaćen iznos koji očekujemo. Penalizacije se znaju kretati od dva, tri, pet ili čak 20 posto – upozorio je načelnik Općine Berek Mato Tonković dodavši kako često lokalne samouprave ne znaju zašto su penalizirane.
Rovišćanski načelnik Prišćan tvrdi kako ima podršku ostalih načelnika jer svi oni dijele iste probleme, ali imaju i isti cilj, a to je razvoj manjih mjesta. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!