OBNOVLJENA ŠKOLA Tri smjene za 420 čazmanskih učenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Na radost 420 učenika Osnovne škole Čazma, prvi dan nove školske godine započeo je u obnovljenoj školskoj zgradi. Projekt energetske obnove škole i pripadajuće dvorane vrijedan je 12 i pol milijuna kuna, a osim te obnove, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je iznos i za opremanje škole novim namještajem vrijednim 200 tisuća kuna. Učionice i prostori kojima se kreću učenici potpuno su spremni i sigurni za sve učenike, kaže ravnateljica Lidija Osman.

– Na našoj školi ćemo se još odvijati vanjski radovi, no oni neće utjecati na sigurnost učenika. S obnovom Osnovne škole Čazma izuzetno smo zadovoljni kao i s Područnom školom Gornji Draganec koja je obnovljena u potpunosti i to u vrijednosti 140 tisuća kuna koje je osigurala Bjelovarsko – bilogorska županija. Naši učenici kojih ima 420 nastavu će pohađati u tri smjene. Što se tiče naših učitelja, imamo samo jednu učiteljicu koja zbog svojih zdravstvenih tegoba treba nositi zaštitnu masku. Za dvoje učenika ćemo organizirati online nastavu jer njihovi roditelji ne žive zajedno pa nisu mogli osigurati prijevoz učenika do škole – rekla je Osman.
Ovoj neobičnoj školskoj godini raduje se i učenik šestog razreda Ivan Fržić, no kaže kako će se najteže priviknuti ma masku i boravak u istoj učionici.
– Malo će mi problem biti maska jer je pod njom vruće, no nema veze, izdržat ćemo. Bit će teško i stalno boraviti u istom razredu jer navikli smo mijenjati učionice. Online nastava bila je lakša zbog zadataka, ali učitelji nam nisu mogli sve objasniti tako dobro kao na satu. Obnovljena škola je super i baš sam sretan – kaže učenik Ivan.
Zbog uvođenja 40 dodatnih autobusnih linija, Županija će izdvojiti 200 tisuća kuna.
– Pitanje školskog prijevoza riješeno je uvođenjem dopunskih autobusnih linija, njih oko 40. Taj dio će Županija financirati s 200 tisuća kuna mjesečno. Resorno ministarstvo je obećalo u određenim segmentima snositi dio nekih troškova. Oni učenici koji su dobili odobrenje za asistenta u nastavi, imat će ga na raspolaganju i asistenti će biti financirani iz EU fondova. Za učenike koji nisu dobili odobrenje, njihove asistente će financirati Županija. Tu nema mjesta za nikakvu štednju jer nam je briga za učenika za djecu s posebnim potrebama prioritetna. Mi ćemo svakako morati organizirati i dopunski dio za zapošljavanje dodatnog osoblja koje je zaduženo za dezinfekciju školskih prostorija – kaže župan Damir Bajs.
Inače, na području grada Čazme obnovljena je škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i Područnu školu Dapci i školu u Gornjem Mikloušu. Ukupna ulaganja Županije u školstvo na području grada Čazme tako će iznositi preko 20 milijuna kuna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!