Alfa ljetna škola okupila školarce željne znanja i zabave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je većina školaraca čitave ljetne praznike posvetila samo odmaranju. Ima i onih koji su odlučilo biti kreativni. Među njima su i polaznici „Alfa ljetne škola“, male škole medijske pismenosti koji je osmislio stručni tim Alfe, radija središnje Hrvatske. Ovoga ljeta provodio se prvi put, a na zanimljivim radionicama, koje su trajale mjesec dana, okupilo se desetak učenika viših razreda osnovnih škola s područja grada Bjelovara i općine Veliko Trojstvo.

U sklopu projekta, koji su podržali i Grad Bjelovar te Savjet mladih BBŽ, održano je deset radionica koje je vodila glavna urednica Alfa radija Slavica Trgovac Martan, uz stručnu podršku svih ostalih zaposlenika tvrtke Alfa d.o.o.

-Na radionicama su se polaznici upoznali s osnovnim pojmovima iz svijeta medija, no naglasak je stavljen na radijsko novinarstvo. Radionice su se održavale u prostoru Alfa radija, tako da su polaznici imali priliku vidjeti kako radio funkcionira u stvarnosti te, uz usvojeni teorijski dio, lako provesti i praktični dio prezentiranog sadržaja – otkriva voditeljica radionica Trgovac Martan. Polaznici su tako naučili kako snimati i obraditi tonove te kako napisati i montirati radijski prilog. Sve materijale su prikupljali sami, od različitih sugovornika na terenu, a dio snimali te montirali u studiju, u profesionalnim programima za montažu.

-Prilikom odabira tema za radionice i priloge vodilo se računa o aktualnosti, ali i tome da one budu primjerene i bliske polaznicima. Tako su u mjesec dana nastali prilozi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i načinu na koji se djeca nose s novim načinom života. Snimljeni su i prilozi o ekologiji, društvenim mrežama, hobijima, školi, zahvalnosti i dr. Moram priznati da su naši Alfići, kako smo od milja nazvali polaznike, pokazali veliku kreativnost i zrelost, a osim što je stalni Alfa tim podučavao njih, istovremeno smo i mi puno toga naučili od njih – kaže Trgovac Martan.

Velik dio materijala koji je nastao na radionicama emitiran je u redovnom programu Alfa radija, a na samom kraju projekta polaznici su izabrali najbolje priloge od kojih je nastala emisija u trajanju od pola sata. Dio edukacije posvećen je i izradi materijala za promociju radijskog sadržaja na društvenim mrežama.

-Po završetku radionica polaznici su izrazili zadovoljstvo naučenim te izrazili želju za uključivanjem u slične nove projekte. Stoga je na završnom druženju, organiziranom krajem kolovoza, dogovoreno da se tijekom zimskih praznika organizira i Alfa zimska škola, a polaznici su izrazili spremnost da se i prije toga povremeno vlastitim prilozima uključe o kreiranje sadržaja na Alfa radiju, što nas izuzetno veseli – zaključuje Trgovac Martan.

A kako su sami Alfići doživjeli Alfa ljetnu školu, možete poslušati u radijskom prilogu nastalom po završetku radionica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!