DUGOOČEKIVANI PROJEKT Kreću radovi na odlagalištu “Grginac”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Općina Veliko Trojstvo potpisala je Ugovor za izvođenje radova na sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada “Grginac”. Zajednički je to projekt Općine i Grada Bjelovara pokrenut još 2018. godine. Vrijedan je nešto više od 12 milijuna kuna od čega je 85 posto iznosa sufinancirano europskim novcem iz Kohezijskog fonda dok su ostatak osigurali Općina i Grad. Naime, radi se o gradskom odlagalištu, ali administrativno ono leži na području Velikog Trojstva. Općina je stoga morala biti nositelj projekta jer inače ne bi dobila europski novac. Grad je, s druge strane, napravio sve potrebne predradnje. S obzirom na to da se projekt odužio, bilo je i žalbi, kaže načelnik Ivan Kovačić.

– Radi se o dobroj suradnji jer Grad je napravio sve potrebne predradnje, od geodezije, projekata do građevinske dozvole. Mi smo imali nekoliko žalbi jer sve se jako odužilo, no postoje uvijek dežurni žalitelji. Nadamo se lijepom vremenu jer sve moramo odraditi u vrlo kratkom roku. U svakom slučaju treba se pohvaliti i suradnja s Hrvatskim šumama jer sve to mi zapravo radimo na zemlji koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Kasnije bi nam se netko iz Hrvatskih šuma mogao i pridružiti. Cilj projekta je pravilna sanacija i trajno zatvaranje odlagališta neopasnog otpada. Krajnje korisnike čini cjelokupno stanovništvo općine, a posebno ono koje živi u neposrednoj blizini odlagališta “Grginac” – kaže Kovačić.
Načelnik Ivan Kovačić
Prema potpisanom ugovoru s izvođačem radova svi poslovi trebali bi se odraditi u roku od 99 dana, točnije do kraja godine. Da je ova suradnja dobar potez, potvrđuje i dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić.
– Grad Bjelovar ima jako dobru suradnju s okolnim Općinama, a upravo je Veliko Trojstvo jedan svijetli primjer kako trebaju surađivati susjedne jedinice lokalne samouprave. Ovaj projekt od bitne nam je važnosti jer je zbog cijele trenutne situacije zdravlje građana najbitnije, a upravo je sanacija ovakvog odlagališta dobar put prema svijetloj budućnosti – rekao je Brajdić.
Realizacijom projekta na koji se čekalo dugih 30 godina poboljšat će se uvjeti okoliša, ali i životni standard cijele općine i njezinih stanovnika. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!