KLAUNOVIDOKTORI Već desetu godinu zaredom uveseljavaju djecu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Klaunovi crveni nosovi ili klaunovidoktori ove godine slave svoj deseti rođendan. Ovi veseljaci djeci uljepšavaju dane u bolnici, a starijima boravak u domu. U timu ih je 26, a nisu dopustili da epidemiološka situacija spriječi njihov rad, pa su sadržaj premjestili na društvene mreže.

-Tijekom ovog vremena korone, mi smo putem Facebooka, Instagrama i Youtube-a plasirali klaunovske skečeve i imali Faceboook live. I najbitnije od svega, razvili smo program ‘Rezerviraj Klauna’, gdje se naša djeca s klaunovima mogu družiti online, ističe umjetnički direktor Nikola Dabac i dodaje kako je ‘Rezerviraj klauna’ opcija koju se može pronaći na njihovim stranicama.
-Znači, dođete na stranicu, kliknete na crveni gumbić, odnosno na poveznicu ‘Rezerviraj klauna’. Otvori vam se kalendar, tu odaberete željeni datum i vrijeme, upišete ime djeteta, te e-mail adresu na koju ćemo vam potvrditi rezervaciju. U rezervirano vrijeme, klaunovidoktori se javljaju svojim pacijentima i uveseljavaju ih, dodaje Nikola.
Reakcije su uvijek pozitivne, a ne raznježe se samo djeca i korisnici domova za starije, već i njihovi najbliži ljudi. Tako uvijek uoče suzu u nečijem oku, a emotivnih priča iza sebe imaju puno.

-Ušao sam jednom u sobu bolesnog djeteta, u kojoj su bili roditelji koji zbog stanja djeteta nisu bili raspoloženi za klauna. Ipak sam ih pitao smijem li otpjevati jednu pjesmu ako žele. Pristali su, odsvirao sam ‘Fly me to the moon’ i oni su se rasplakali jer je to bila njihova životna pjesma, prepričava Nikola. Bitno je naglasiti i da klaun nije lako biti.
-Svaki naš klaun se educira tijekom cijelog boravka u Crvenim nosovima. Imamo umjetničke radionice i naš program je petogodišnji, razvijen na međunarodnoj bazi. Svaki klaun mora proći kurikulum u pet godina, a tu ima svakojakih predavanja iz Sociologije, Psihologije, Pedagogije, a moramo biti upoznati i s medicinskim procedurama, kaže Dabac.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!