ODAZIV NA PREGLEDE Je li korona zaustavila rano otkrivanje raka?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U nizu onoga što je pandemija zakočila je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Na državnoj je razini odaziv s ionako skromnih trideset posto pao na dvadeset posto. Taj je negativan trend prema svemu sudeći zaobišao Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Želimir Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo tumači kako su imali i sreće što su pri kraju dvogodišnjeg ciklusa, pa će zadržati odaziv od 50 posto što je i u nepandemijskim okolnostima državni rekord. Međutim, korona je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obeshrabrila odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, napominje Bertić.
– U našoj županiji odaziv je godinama bio oko 70 do čak 90 posto što naravno varira od godine do godine. No, nažalost, ove godine je zbog epidemije odaziv pao pa je sada oko 50 do 60 posto – kaže Bertić.
Sada su, ističe Bertić, ubrzali rad, pa se nadaju da će se uskoro ponovno do 90 posto žena koje dobiju poziv i odazvati pregledu. Dobar odaziv na oba programa ranog otkrivanja raka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se može zahvaliti dobrom suradnjom Zavoda za javno zdravstvo s bjelovarskom bolnicom i patronažom Doma zdravlja, ali i s udrugama te kontinuiranom radu na informiranju i edukaciji. Ipak, nije naodmet ponoviti kako su pregledi u sklopu nacionalnih programa besplatni i da za njih nema upisivanja. Uz to rano otkrivanje raka je ključno u liječenju.
– Ako se karcinom na vrijeme otkrije, još kod prvih stadija poput čvorića i kvržice koje se mogu dobro kirurški odstraniti, izlječenje je zapravo stopostotno. Upravo to i jest cilj, otkriti sve na vrijeme kako se ne bi morali provoditi teži liječnički postupci i terapije što u konačnici smanjuje samu kvalitetu života – rekao je Bertić.
Rak je u Hrvatskoj drugi uzrok smrti, a kod osoba od 60 do 80 godina prvi, pa eto dovoljnog motiva za neignoriranje poziva Zavoda za javno zdravstvo. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!