RUKA PRAVDE Prisegnuli suci porotnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano”. Upravo je tako pred predsjednikom Županijske skupštine Mariom Preskočilom prisegu dalo 46 sudaca porotnika Županijskog suda Bjelovar koje je imenovala Županijska skupština. Njihova uloga nije mala jer se suci i u kaznenom postupku oslanjaju i na znanje i iskustvo sudaca porotnika, napominje predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Goran Milaković.
Foto: BBŽ
-Ono će biti vrlo potrebno u nekim slučajevima, u nekim postupcima u kojima ćete sudjelovati kako bi sa svoje laičke strane pomogli sucima profesionalcima – poručio je novim sucima porotnicima Milaković.
Da to ponekada nije jednostavno zna Dražen Crnjaković koji je ušao u drugi četverogodišnji mandat suca porotnika. Potrebno je, kaže, i dosta koncentracije jer rasprave traju i po četiri, pet sati, a suđenje i dvije godine. Stoga je ključna priprema, ali i slušanje suca, odnosno sutkinje.
-Mi se dogovaramo sa sutkinjom i sucem što će se raditi koji dan, što je u predmetu, po kojim člancima će se raditi, a mi smo tamo zato da bi dozvolili kada tko smije govoriti – tumači ulogu suca porotnika Crnjaković koji je ponosan na to što je sve presude u kojima je on sudjelovao Vrhovni sud i potvrdio.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!