SKORO 15. DOKUART I u novom formatu, festival oduševio publiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prvim bjelovarskim auto – kinom završen je Skoro 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma koji je u posve drukčijem izdanju nego prijašnjih godina organizirala Udruga za promicanje kulture DOKUart. Zbog epidemioloških mjera i situacije s koronavirusom, umjesto u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, festival je održan u više termina u ljetnim mjesecima na otvorenom. Nakon puna dva mjeseca, ukupno devet programskih večeri, 13 filmova od čega čak četiri hrvatske premijere, festivalski program je stigao kraju.
Od petka, 11. pa do nedjelje, 13. rujna, bjelovarska publika imala je priliku uživati u najboljim europskim dokumentarcima iz udobnosti svojih automobila. I to na najvećem filmskom platnu u Bjelovaru ikada, u prvom auto – kinu u Bjelovaru na parkiralištu Dvorane europskih prvaka. Prije toga filmovi su se gledali u ugodnom ambijentu bjelovarskog Boho parka, u dvorištima stambenih zgrada i na bilogorskim brežuljcima. Iako je ova godina bila izazovna kao rijetko koja do sada, vjerujemo da je publika bila zadovoljna svime onime što smo za nju pripremili u ova posljednja dva mjeseca, što nam je pokazala i odazivom na sva četiri programa.
-S obzirom na situaciju, potrudili smo se se i ove godine pronaći neke nove lokacije za prikazivanje dokumentarnih filmova, a vjerujemo da se sljedeće godine vidimo na starom mjestu i da ćemo jubilarni petnaesti po redu festival DOKUart organizirati u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru. Sve ovogodišnje projekcije bile su besplatne za posjetitelje, a selektorica festivala Rada Šešić i ove se godine za svoje sugrađane potrudila odabrati filmove koji će ih dirnuti, inspirirati i natjerati na promišljanje. Iako ništa ne može nadomjestiti ugođaj gledanja filmova u kino dvorani, ideja nam je bila u postojećim okolnostima osmisliti nešto posve novo i drukčije, a publici opet priuštiti nova iskustva i dovesti filmove na neka nova mjesta. Nadamo se da smo u tome uspjeli – poručuju iz Udruge DOKUart.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!