NOVA GENERACIJA Majstorske diplome za 22 majstora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je novu generaciju majstora kojima su uručene i zaslužene diplome. U Obrtničkoj komori županije majstorski ispit ukupno su položila 22 majstora što je ujedno dokaz da obrtništvo bilježi pozitivne trendove. Trenutno tako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji tisuću i 181 obrt što je za 29 više u odnosu na godinu ranije. Da je itekako lijepo biti “sam svoj gazda” potvrdila je Andrea Šikić iz Bjelovara koja je postala majstorica slastičarka.

– Slastičarstvom se bavim već četiri godine i to u sklopu OPG-a. Inače sam i kuhar majstor za što sam položila majstorski ispit prije otprilike šest godina. Uz to sam otkrila i ljubav prema kolačima i tortama, jednostavno volim to raditi. Želja mi je i da na mlađe generacije prenesem svoja iskustva, ali i da dalje provodim radionice. Sve što mi je nedostajalo je majstorski ispit, no i on je sada tu – rekla je Šikić.

Majstorski ispit siguran je put prema zadovoljstvu, poručio je predsjednik županijske Obrtničke komore Goran Grgić.

 

– I u ovim lošim vremenima uspjeli smo naći jednu dobre vijesti. Rast od tridesetak obrta u odnosu na ovo vrijeme prošle godine je, u ovim uvjetima, dobar i pokazuje otpornost obrtništva iznad prosjeka. Dobra vijest i da je porast prijavljenih obrtnika i njihovih radnika na mirovinsko za sto veći nego prošle godine. Mene strašno veseli svaki ovakav događaj. Put je to kojim ćete sigurno biti zadovoljni. Lijepo je nakon niza godina vidjeti da ste nešto stvorili svojom glavom i svojim rukama i da je iza vas ostao neki trag – rekao je Grgić.

Kako bi obrtnički sektor u županiji i dalje bio u porastu, Bjelovarsko-bilogorska županija svojim obrtnicima pomaže i putem Sporazuma o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore za što je ove godine izdvojila 150 tisuća kuna. Važne su to potpore jer obrtništvo ima svoju tradiciju i značaj, smatra župan Damir Bajs

– Obrtništvo je možda najstariji oblik gospodarstva. U vremenu krize bilo je možda i najteže pogođeno, ali u zadnje tri godine, kako se gospodarstvo počelo vraćati, tako se počelo vraćati i obrtništvo. Obrtništvo je jedna od rijetkih djelatnosti unutar gospodarstva koja ovog trenutka ima porast broja aktivnih obrtnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Što se same  županije tiče, stanje gospodarstva kod nas gledajući ukupne brojke, a osobito obrtništva, je bolje nego prosjek Republike Hrvatske. Svim majstorima Županija i županijska Obrtnička komora stoje na usluzi – zaključio je župan. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!