PAROHIJSKA CRKVA Udružene snage za spas kulturnog dobra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima održao je radni sastanak  s načelnikom Općine Sokolovac Vladom Bakšajem i parohom koprivničkim jerejem Radovanom Dimitrićem na temu obnove krovišta Parohijske crkve Svetog Mihajla Arkanđela u naselju Velika Mučna. Na sastanku je raspravljeno o modelima i mogućnostima sufinanciranja projekta obnove krovišta zgrade crkve za koji je osiguran i dio sredstava  preko natječaja Ministarstva kulture. Župan je istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine i sakralnih objekata naglasivši kako je Županija i ove godine, unatoč izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, osigurala sredstva za sufinanciranje 80 projekata i programa iz područja kulture, financiranje rada bibliobusne službe gradskih knjižnica u Koprivnici i Križevcima te rada Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama  za što je izdvojila 1,3 milijuna kuna.

-U  Proračunu Koprivničko-križevačke županije u dijelu programske djelatnosti u kulturi kroz koju sufinanciramo programe ustanova u kulturi te programe i projekte udruga iz područja kulture važna stavka je zaštita i održavanje sakralnih objekata. Na našem je području velik broj sakralnih objekata kojima je potrebno održavanje i obnova te i mi u okviru mogućnosti nastojimo pomoći kako bi očuvali našu kulturnu baštinu. S Općinom Sokolovac imamo odličnu suradnji na brojnim projektima i svakako ćemo pronaći model kako bi pomogli u obnovi – kazao je župan.

Načelnik Bakšaj i jerej Dimitrić županu i suradnicima su zahvalili na prijemu te naglasili dugogodišnju konstruktivnu suradnju sa Županijom.

-Područje općine Sokolovac razdijeljeno je između pet rimokatoličkih župa i dvije pravoslavne crkvene općine te jednog manastira. Mnogo je objekata koje treba održavati, izdatci su veliki i stoga je  nužno pronaći dodatne izvore financiranja. Zahvaljujem Županiji što nas u našim potrebama prati od samih početaka – kazao je načelnik Bakšaj. Jerej Dimitrić je zahvalio na prijemu te istaknuo odličnu suradnju vjerskih zajednica s lokalnom i regionalnom samoupravom.

-Hvala na razumijevanju koje ste iskazali i što podupirete rad crkvenih zajednica. Vaša je podrška od iznimnog značaja, posebno u kontekstu ovih novih epidemioloških okolnosti koje su otežale rad svima – dodao je Dimitrić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!