ĐULOVAC – Sljedeće godine kreće novi val poreznog rasterećenja. Dobra je to vijest za građane, no to sa strepnjom iščekuje dio jedinica lokalne samouprave posebice jer zbog strmoglavog pada BDP-a zbog koronakrize ni državni proračun ne stoji najbolje. Načelnik Đulovca Drago Hodak se nada da sljedeće godine ipak neće doći do smanjenja iznosa koji se s državne razine spušta općinama. To bi, upozorava, u pitanje dovelo brojne investicije.
– Vidjet ćemo hoće li i koliko biti manje novaca. Nisam siguran da je rezanje troškova po pitanju investicija dobar put. Smatram to iz jednog prostog razloga, a to je da se generiranje gospodarskog rasta ne može postići sa štednjom. Pokazalo se to 2008. godine kada smo izgubili na stotine tisuća radnih mjesta – napominje Hodak.
Osim toga, nastavlja Hodak, zbog većeg priljeva novca koji su općine dobivale od države su i u Đulovcu uveli niz mjera prema stanovnicima – od potpora poduzetnicima, stambenih potpora, nabave radnih bilježnica do oslobađanja plaćanja dijela komunalne naknade i grobne naknade.
– Sve izvorne prihode koje stanovništvo treba dati prema Općini, mi smo oslobodili jer smo imali dodatna sredstva iz državnog proračuna. Sve u cilju da zadržimo ljude na našem prostoru i da im na neki način olakšamo – kaže Hodak.
Stegne li država remen te će potpore biti, ako ne ukinute, onda smanjene. (D. Mlinac)

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Članak nema ocjena. Budi prvi i ocijeni ga.

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!