POREZNO RASTEREĆENJE Više državnog novca, više općinske pomoći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Sljedeće godine kreće novi val poreznog rasterećenja. Dobra je to vijest za građane, no to sa strepnjom iščekuje dio jedinica lokalne samouprave posebice jer zbog strmoglavog pada BDP-a zbog koronakrize ni državni proračun ne stoji najbolje. Načelnik Đulovca Drago Hodak se nada da sljedeće godine ipak neće doći do smanjenja iznosa koji se s državne razine spušta općinama. To bi, upozorava, u pitanje dovelo brojne investicije.
– Vidjet ćemo hoće li i koliko biti manje novaca. Nisam siguran da je rezanje troškova po pitanju investicija dobar put. Smatram to iz jednog prostog razloga, a to je da se generiranje gospodarskog rasta ne može postići sa štednjom. Pokazalo se to 2008. godine kada smo izgubili na stotine tisuća radnih mjesta – napominje Hodak.
Osim toga, nastavlja Hodak, zbog većeg priljeva novca koji su općine dobivale od države su i u Đulovcu uveli niz mjera prema stanovnicima – od potpora poduzetnicima, stambenih potpora, nabave radnih bilježnica do oslobađanja plaćanja dijela komunalne naknade i grobne naknade.
– Sve izvorne prihode koje stanovništvo treba dati prema Općini, mi smo oslobodili jer smo imali dodatna sredstva iz državnog proračuna. Sve u cilju da zadržimo ljude na našem prostoru i da im na neki način olakšamo – kaže Hodak.
Stegne li država remen te će potpore biti, ako ne ukinute, onda smanjene. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!