ZELENA ČISTKA Ove godine prionite i na digitalno čišćenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar i bjelovarski Komunalac i ove su godine prepoznali važnost kampanje “Zelena čistka”, zajedničke jednodnevne akcije čišćenja divljih odlagališta otpada. Najveći je to ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj koji za cilj ima u jednom danu ukloniti što veće količine otpada. Svaka jedinica lokalne ili regionalne samouprave pozvana je da se uključi u akciju, a poziv su ponovno prihvatili i u Bjelovaru. Akcija je važan korak u promjeni odnosa građana prema primarnom odvajanja otpada i saniranju postojećih divljih odlagališta.

– Akcija se na globalnoj razini obilježava već devetu godinu zaredom pa tako i u Hrvatskoj. Ove godine jesenska akcija predviđena je za danas, 19. rujna. Taj datum zapravo je namijenjen za održavanje akcije čišćenja na terenu, no, naravno, tamo gdje to trenutna epidemiološka situacija dopušta. Grad Bjelovar i bjelovarsko Komunalno poduzeće svake godine podržavaju akciju, ali mi ovoga puta nećemo ići čistiti teren – kaže Kristina Kocur, referentica zaštite okoliša iz bjelovarskog Komunalca.

Umjesto čišćenja terena, organizirano je kartiranje i digitalno čišćenje.

– Za kartiranje divljih odlagališta koristili smo aplikaciju “Trash out” koja se inače koristi na globalnoj razini. Obišli smo teren već poznatih lokacija na kojima se otpad pojavljuje iz godine u godinu. No isto tako moram naglasiti da smo uočili smanjenje pojave divljih odlagališta. Dokaz tome je što su ona zabilježena na samo četiri lokacije. To su Hrgovljani – šuma prema igrališta NK Skok, Gudovac, Malo Korenovo – Stari Pavljani gdje smo lokaciju pokraj pruge čistili i prošle godine u obje akcije te Ždralovi. Mi smo ih kartirali i u neko dogledno vrijeme morat ćemo ih očistiti ponovno – napominje Kocur.

Iako i dalje ima neodgovornih građana, dobar je znak što se tijekom godina situacija ipak poboljšala. Razne akcije slične ovoj tome su samo doprinijele.

– Razlog zašto još uvijek ima divljih odlagališta su neodgovorni pojedinci. Ne možemo ljude globalizirati jer zaista smo primijetili da su akcije i edukacije koje se provode pridonijele tome da su se građani osvijestili i da su odgovornije počeli postupati prema otpadu koji odbacuju – rekla je Kocur.

Drugi dio akcije vezan je za digitalno čišćenje. Noviji je to oblik čišćenja koji također može pomoći Zemlji da lakše diše.

– Isto tako, pozvali bi sve građane da se pridruže akciji digitalnog čišćenja. To je drugi način kako se može pridonijeti akciji Zelena čistka. Inače, preko polovice stanovništva na zemlji koristi internet i “oblake”, a nismo niti svjesni da korištenjem tih oblaka stvaramo virtualni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije. Ono što svi možemo učiniti je da obrišemo sve nepotrebne online dokumente, stare poruke, nekorištene aplikacije i slično koji ispunjavaju naše uređaje za pohranu – ističe Kocur.

Svojim rezultatom građani će se moći i pohvaliti.

FOTO Grad BJelovar

– Na stranicama Grada Bjelovara opisana je akcija i nalazi se poveznica na mrežnu stranicu gdje se nalazi jedan obrazac. Tako će svi koji sudjeluju moći registrirati rezultat svog čišćenja. To je jednostavan obrazac gdje se ispuni ime i prezime te količina podataka koja je očišćena na uređaju – kaže Kocur.

Na stranicama Grada može se skinuti i aplikacija “Trash out” koja služi za lako kartiranje divljih odlagališta. – Za aplikaciju se nalazi poveznica. Bilo koji građanin može prijaviti uočeno odlagalište – kaže Kocur.

Iz Komunalca se nadaju uspješnosti akcije jer svaka pomoć građana dobro je došla.

– Pozivam sve da se pridruže ovom najvećem volonterskom projektu za očuvanje okoliša, prirode i planete Zemlje te da očiste svoje digitalne uređaji i prijave uočena divlja odlagališta – zaključuje Kocur. (D. Aleksić)

 

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Komunalac d.o.o. Bjelovar)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!