RASPOLAGANJE ZEMLJIŠTEM Čeka se suglasnost Ministarstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Među prvima koji su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dobili suglasnost na Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem je Končanica. Zeleno svjetlo za raspolaganje s tisuću 879 državnih hektara stiglo je prije više od godinu dana i bilo je za pretpostaviti da i prvi natječaj za 25-ogodišnji zakup nije daleko. Međutim, sve što se u beskonačnosti procedure može zakomplicirati se, čini se, zakompliciralo, pa je i Končanica nakon dobivene suglasnosti Program morala mijenjati. Bilo ga je nužno prilagoditi Naturi 2000 i taj ekološki uvjet su promijenili bez poteškoća. No, problematičnim se pokazao maksimalan broj hektara koji u zakup može dobiti jedan korisnik, a koji je za građane postavljen preširoko. U Općini su taj maksimalan broj hektara stoga smanjili za 12 puta.
– U prvotnom programu imali smo predviđeno 300 hektara maksimalne površine. Sada se javila inicijativa da se smanji na 25 hektara i sukladno tome, na vijeću smo usvojili da se maksimalna površina zakupa smanji na 25 hektara – kaže pročelnik Dalibor Tomašek.
Sada se ponovno čeka suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a to se odužilo.
– Prošli su već neki rokovi koji su trebali biti. Međutim, bili su izbori i kriza s covidom pa je vjerojatno na to utjecalo. Uglavnom se već par mjeseci čeka suglasnost ili odbijanje suglasnosti. Sada smo zakočeni i ovisimo o Ministarstvu – kaže Tomašek.
Ovise u Općini, ovise i poljoprivrednici, a i jedni i drugi se nadaju da će suglasnost doći što prije kako bi mogli raspisati željene natječaje i doći do potrebne zemlje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!