“DOBAR DAN VRTIĆU” Kroz aktivnosti produljenog boravka djece u vrtiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Općina Ivanska je u suradnji s Dječjim vrtićem Ivančica kraju privela zajednički projekt “Dobar dan vrtiću” koji se provodio dvije godine. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda gdje je dosadašnjim predanim zahtjevima za nadoknadu sredstava odobreno 480 tisuća kuna dok će se tijekom idućeg mjeseca tražiti novi zahtjev. Projekt se provodio kroz aktivnosti produljenog boravka djece u vrtiću.

– Ciljevi ovog projekta bili su produljenje radnog vremena vrtića i uvođenje novih usluga s ciljem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života te jačanje kapaciteta stručnjaka u svrhu razvoja posebnih programa. U projektu je sudjelovalo 30 djece predškolskog uzrasta te osam djelatnika dječjeg vrtića. Elementi projekta bili su pružanje usluga produljenog boravka djece, jačanje kapaciteta odgajatelja, razvoj posebnih programa, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administaracijom. Produljili smo radno vrijeme vrtića, zaposlili osobu na pola radnog vremena te opremili prostore vrtića novim namještajem – rekla je voditeljica projekta Sanela Poljan.
Zahvalnost na projektu izrazio je i načelnik Općine Ivanska, Željko Mavrin.
– Zahvaljujem našoj Razvojnoj agenciji što nam je omogućila da prijavimo projekt. Mislim da smo ga uspješno priveli kraju. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti kandidirati projekt ponovno. Općina Ivanska strašno puno daje za djecu i djeca su nam bitna. Vjerujem da ćemo i dalje raditi na tom djelu – kaže Mavrin.

Veći broj djece nije obuhvaćen nikakvim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja što je bila dodatna vodilja za prijavu na projekt, istaknula je ravnateljica vrtića Lidija Kenđel.
– Htjeli smo aktivnosti koje se odvijaju u redovnom radu vrtića približiti djeci koja ih nisu u mogućnosti provoditi ili koja iz nekog razloga ne pohađaju vrtić. U anketi koju smo proveli u vrtiću, roditelji su se odlučili za učenje stranog jezika, sportsku aktivnost i ritmiku. Sredstvima projekta kupili smo opremu koja je služila za provedbu aktivnosti, ali i koja će nam koristiti za daljnju provedbu programa – rekla je Kenđel.
Ravnateljica dodaje kako je pojavom korona virusa za vrijeme trajanja projekta bilo problema s njegovim nastavkom jer se vrtić privremeno morao zatvoriti. Ponovnim otvaranjem vrtića morali su se pak pridržavati mjera. One su dodatno zabrinule roditelje pa svoje vrtićarce nisu puštali na aktivnosti. To je vrijeme ipak pozitivno iskorišteno jer su se tada educirali odgojitelji, a pojačana je i kompetencija svakog zaposlenika u vrtiću. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!