PRIJETI LI GAŠENJE? Dvije godine bez upisa opću gimnaziju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Prijeti li garešničkoj gimnaziji gašenje? Taj je scenarij itekako izgledan nakon što dvije školske godine zaredom nije upisan prvi razred opće gimnazije. Prošle školske godine se za upis javilo osmero učenika, a ove tek pet. Državni pedagoški standard je 14, ali Ministarstvo obrazovanja dozvoljava da se razred oformi i s desetero učenika. Ne javi li se ni sljedeće školske godine barem desetero budućih srednjoškolaca, Garešničani će svojoj gimnaziji morati reći zbogom, potvrđuje ravnatelj Srednje škole August Šenoa, Robert Kelečić.
– To će onda biti tri uzastopne godine bez upisanog razrednog odjela gimnazije i Ministarstvo će nam ukinuti odobrenje – kaže Kelečić.
Do garešničkog gimnazijskog posta je doveo splet okolnosti. Dio učenika se odlučilo za program grafičkog tehničara, dio radije bira gimnazije u nekom od obližnjih gradova, a svemu je, smatra Kelečić, kumovao i ne baš dobar odnos garešničke osnovne i srednje škole. Stoga će se, kaže, morati potruditi da osnovnoškolcima postanu atraktivniji.
– Ono što mi interno možemo učiniti je svakako obogatiti naš školski kurikulum kroz neke fakultativne, dodatne i izvannastavne aktivnosti koje bi učenicima naš program učinile zanimljivijim, a školu privlačnijom – ističe Kelečić.
Nada se Kelečić i podršci Grada bilo kroz stipendije, bilo kroz sufinanciranje udžbenika ili učeničkog doma. No, kako je ravnateljsku dužnost preuzeo tek nedavno konkretne poteze tek treba povući. Iz gradske uprave poručuju kako će pomoći u skladu s mogućnostima, ali kako ih s obzirom na to da nisu osnivači o cijeloj situaciji treba informirati. Da bi potpora gimnaziji mogla biti dobar potez potvrđuje čazmanski slučaj. Prije nekoliko godina i njihova je gimnazija plesala po rubu upisa, a kako bi ih motivirali na upis Grad je učenicima prvog razreda gimnazije sufinancirao udžbenike, kaže gradonačelnik Dinko Pirak.
– Danas gimnazijski odjel radi punim kapacitetom tako da mislim da smo taj cilj koji smo tada pokrenuli uspješno i realizirali – rekao je Pirak.
Može li pomoći pitali smo i osnivača garešničke srednje škole – Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Županija ne navodi hoće li se uključiti u spas garešničke gimnazije, ali ističe kako školstvu pomaže maksimalno koliko je u njenoj moći – od gradnje glazbene škole u Bjelovaru, do osiguravanja dodatnih autobusnih linija i maski u sadašnjoj korona-situaciji. No, do sljedećeg upisnog razdoblja sve uključene strane imaju dovoljno vremena za pronalazak rješenja. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!