“STEĆCI – NEKAD I DANAS” Aktualna izložba u bjelovarskom muzeju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gradski muzej Bjelovar, točnije prostor Galerije “Nasta Rojc” bogatiji je za još jednu izložbu. Riječ je o izložbi “Stećci – Nekad i danas” nastaloj povodom upisa stećaka na UNCESC-ov Popis svjetske kulturne baštine. Stećci su vrsta kamenog srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika te ih se zato u ovoj izložbi nastoji prikazati kao jedan poseban srednjovjekovni fenomen. Pojavljuju se od kraja 13. pa sve do početka 16. stoljeća i to na određenom području Bosne i Hercegovine, jugozapadne Hrvatske, dijelova Srbije i Crne Gore.
– Izuzetno nam je drago da izložba koju smo realizirali krajem prošle i početkom ove godine gostuje i u Gradskom muzeju Bjelovar. Riječ je o izložbi koja se dugo pripremala, a uz mene, kao autor je i Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom i jedan od članova žirija za upis stećaka na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine čijim povodom je ova izložba i nastala. Stećci su na UNESCO-ov popis ušli kao jedno zajedničko kulturno dobro sve četiri države. Mi u našem stalnom postavu imamo i sadrene odljeve stećaka s raznih lokaliteta, a najviše iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Hrvatske. Oni su nastali za izložbu iz 1950. godine koju je organizirala HAZU, tadašnji JAZU. Predgovor za tu izložbu napisao je Miroslav Krleža i izložba je održana u Parizu – Magdalena Getaldić iz Gliptoteke HAZU.
Budući da Krleža u svom predgovoru posebno ističe umjetnost stećaka, izložba je bila prilika da se prikaže barem jedan dio fundusa kroz fotografije i dokumentaciju Ivana Renđea. Uz njega, fotografije su također napravili i Živko Bačić te Tošo Dabac.
Izložba Stećci može se pogledati još do 25. rujna. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!