GENIJALNA IDEJA Priče se u virovitičkoj knjižnici ubiru sa stabla

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica ima jedno posebno stablo. Stablo s kojeg se mogu ubrati – knjige. Knjižničarke Igraonice i Dječjeg odjela osmislile su i izradile “Načitano stablo”. Inicijativa je to kojom se žele još više približiti najmlađim korisnicima i potaknuti ih na čitanje, istraživanje i uživanje u pisanoj i ilustriranoj riječi.

-Ideja je bila nekako privući najmlađe korisnike u knjižnicu, na zanimljiv i interaktivan način. Ne samo njih, nego senzibilizirati i cijele obitelji na dolazak u knjižnicu. S obzirom da kolegica iz igraonice i ja s dječjeg odjela usko surađujemo, ciljana skupina djece su predškolci i djeca nižih razreda osnovne škole. Premda se tu, naravno, i zalomi poneka slikovnica za djecu mlađeg uzrasta i knjiga za djecu viših razreda osnovne škole – započinje voditeljica Dječjeg odjela Mirjana Kotromanović.

Ovo stablo na zanimljiv je način dobilo svoje ime

-Nazvali smo ga ‘Načitano stablo’, jer je ustvari smisao stabla da ono, ovisno o godišnjem dobu, pa čak i nekom događaju, mijenja svoje ruho. Sad je vrijeme jeseni, pa smo ga ukrasili lišćem, stavili smo slikovnice o ježevima, vjevericama, šumskim životinjama i plodovima jeseni. Za zimu ćemo staviti pahuljice, nekakve snježne priče, a u proljeće ćemo staviti cvjetiće – dodaje Kotromanović.

Stablo se, isto tako, neće bazirati samo na godišnjim dobima.

-Plan je nekako ga oplemeniti i nekim drugim naslovima, ovisno o sadržajima. Primjerice, Mjesec hrvatske knjige ove godine obilježava se temom ‘Razlistaj se’. Svrha je očuvanje Zemlje, promicanje zaštite planeta pa ćemo izložiti na stablo sve slikovnice koje se tiču očuvanja našega planeta, vezano za recikliranje i ostalo… To je, dakle, tematsko stablo – kaže naša sugovornica.

Stablo je privuklo veliku pažnju djece koja već sada jako dobro znaju što vole i koja im je to najdraža slikovnica. Od ‘Ježeve kućice’ do ‘Vjeverice’ i ostalih. Djeca uistinu uživaju, a odazivom su u knjižnici zadovoljni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!