NASILJE NAD ŽENAMA Broj kaznenih djela veći za 40 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/KRIŽEVCI – Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoje je ove godine ubijeno 12 žena, pri čemu su četiri život izgubile u krugu obitelji. Broj kaznenih djela obiteljskog nasilja je porastao za 40 posto, a taj trend prati i Bjelovarsko-bilogorska županija. U prvih osam mjeseci je zabilježeno 18 kaznenih djela nasilja u obitelji i još 27 onih povezanih s nasiljem u obitelji, a u istom razdoblju prošle godine je evidentirano 15 kaznenih djela. Istovremeno je prijavljeno 145 prekršaja nasilja u obitelji što je 81 prekršaj manje nego lani. Zbog čega su kaznena djela u porastu, a prekršaji u padu pojašnjava policijska službenica za prevenciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Barbara Vukalović.
– Razlog je taj što se i zakonodavno nešto mijenjalo. Jedan dio ponašanja koji je prije bio u prekršajnoj sferi, sada je u kaznenoj sferi – napominje Vukalović.
Dio razloga leži i u preventivnim akcijama u kojima se građanke i građane poziva da svaki oblik nasilja prijave. Na to poziva i Marina Švagelj Jažić iz križevačke Here, udruge koja vodi savjetovalište i SOS telefon za žrtve nasilja, a koja uz Koprivničko-križevačku pokriva i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na prvom mjestu nam mora biti ono što prolazi žrtva, a tek onda naši osjećaji i to bez obzira na to tko je žrtva, a tko počinitelj, ističe Švagelj Jažić.
– Još smo uvijek društvo koje naprosto okreće glavu na drugu stranu i koje reagira tek kada se nasilje dogodi – kaže Švagelj Jažić.
Udruge se pribojavaju da je nasilja ove godine i više zbog lockdowna kada su žrtve bile zatvorene s nasilnicima. Tada kao da je vrijeme stalo i broj poziva i savjetovalištu i SOS telefonu je pao, ali od lipnja on raste dijelom i zbog rada institucija, tumači Švagelj Jažić.
– Institucije su na neki način također zatvorile svoj rat odnosno smanjile su prijem stranaka. S obzirom na to da je krenuo i rad sudova i državnog odvjetništva, sve su naše usluge vezane uz pružanje informacija odnosno pratnje – rekla je Švagelj Jažić.
No, sigurno je da su veliku cijenu koronakrize nažalost platile žrtve obiteljskog nasilja. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!