ŽIVOT NAKON NASILJA Što poslije izlaska iz skloništa?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žene žrtve nasilja s oko 300 kreveta. Ni približno dovoljno na što se upozorava već godinama. Skloništa, pa tako i ono bjelovarsko koje može primiti 16 osoba su uglavnom popunjena. Žene i djeca osim što su izvan dosega nasilnika ondje dobivaju potrebnu pravnu i psihološku pomoć. Upravo je taj savjetodavni rad i najvažniji, ističe voditeljica bjelovarske sigurne kuće Iskrica Strčić.
-Važno je da ste uz nekoga kome pomoć treba i tko se odlučio na taj glavni korak da se makne od svega toga što možda proživljava unazad nekolika godina, ali i desetljeća. Imale smo svakakvih situacija – kaže Strčić.
No, često onaj zastrašujući dio tek slijedi. Naime, kada nakon godinu dana koliko najduže mogu ostati u skloništu izađu iz sigurne kuće, žrtve nailaze na institucionalni muk. Prepuštene su same sebi, svojoj snalažljivosti i eventualnoj podršci udruga jer sustavne potpore organizirane s državne razine nema, iako je ona žrtvama još uvijek potrebna, napominje koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja u udruzi S.O.S. Rijeka, Iva Čatipović.
-Žrtvi je potrebna psihološka pomoć i podrška i nakon toga baš kao i ona pravna jer često još nisu riješene brakorazvodne parnice kao ni pitanje uzdržavanja – napominje Čatipović.
Upravo takve oblike pomoći – pravnu i psihosocijalnu, udruga S.O.S. Rijeka pruža kroz program “Život nakon nasilja” koji provodi u suradnji sa skloništima za žrtve nasilja iz Čakovca, Varaždina i Bjelovara, a koji je uz današnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama predstavila u Bjelovaru. Kako bi se žrtve nasilja mogle i ekonomski osamostaliti s obzirom na to da ih velik dio nema vlastita primanja, kroz projekt se održavaju i individualna savjetovanja za zapošljavanje.
-Pomažemo im u sastavljanju životopisa, pripremamo ih za razgovore za posao i dajemo psihološku i pravnu pomoć bilo o radnim pravima ili mogućnostima i smjeru u kojima bi se mogle profesionalno razvijati – kaže Čatipović.
Na taj se način želi i promijeniti poražavajuća statistika koja pokazuje da tek 15 posto žena iz bjelovarskog skloništa nakon izlaska uspije započeti samostalan život. Trideset posto odlazi primarnoj obitelji, najčešće roditeljima, a čak 38 posto ih se vraća nasilniku.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!