ŠKOLSKI OBROK Nakon hladnog tuša pronađeno rješenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kao hladan tuš je roditeljima školaraca u riziku od siromaštva početkom školske godine stigla vijest da njihovoj djeci obrok u školskoj kuhinji više možda neće biti financiran. Bjelovar tu nije iznimka. Europski projekt je završio, a Bjelovar u proračunu tih milijun kuna nema, kaže gradonačelnik. Ipak, sudeći po odgovoru dogradonačelnice Valne Bastijančić Erjavec rješenje je pronađeno.
FOTO: UNSPLASH
– Grad Bjelovar ima osigurana sredstva s kojima je sufinancirao cijenu do potpunog obroka jer projekt “Djetinjstvo bez gladi” nije pokrivao cijeli iznos. U našem proračunu postoji osiguran novac za sedamdesetero djece po školi – rekla je Bastijančić Erjavec.
Grad za dugoročnije rješenje čeka raspisivanje europskog natječaja. Čeka ga i Županija koja je prošle godine kroz EU projekt osigurala obrok za 969 učenika slabijeg imovinskog stanja, a sama je financirala obrok za dodatna 443 učenika. Županija, ističe župan Damir Bajs, nastavit će s financiranjem onog dijela koji je osigurala u proračunu, ali očekuje hitnu reakciju s državne razine i raspisivanje očekivanog europskog natječaja.
– Europski natječaji se ponavljaju, raspisuje ih resorno ministarstvo i ono određuje uvjete po kojima se djeca mogu prijaviti. Budući da mi uvjete ne znamo za ovu školsku godinu, ne možemo odrediti niti broj učenika. Sasvim sigurno, Županija će financirati svoj udio i za one koji nemaju pravo na obrok – kaže Bajs.
Ministarstvo obrazovanja bi navodno ovih dana trebalo donijeti kriterije, a potom se očekuje raspisivanje natječaja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!