UDRUGA INVALIDA I dalje neprimjeren pristup ustanovama i prijevozu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iza nas je Europski tjedan mobilnosti čija je ovogodišnja tema bila “Mobilnost s nultim emisijama za sve”. No, s ravnopravnošću i dalje muku muče invalidi koji nemaju primjeren i dostižan pristup svim ustanovama, prometu, a često i vlastitom smještaju. Tako u nekim zemljama više od 30 posto osoba s invaliditetom smatra da prijevoz i javni prostori nisu pristupačni dok 15 posto njih smatra svoj prostor stanovanja neprimjerenim. Istom mišljenju priključuje se i Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, kaže njihov predsjednik Tomislav Novosel.

– Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom sadrži različite odredbe o mjerama kako gradove i općine učiniti inkluzivnim za osobe s invaliditetom, usmjeravajući ih pritom na njihove potrebe i perspektive. Prijevoz u Bjelovaru ne postoji, postoji željeznica koja nema vagone za osobe s invaliditetom i kada su bili gradski autobusi, oni nisu bili prilagođeni. Paralelno možemo reći kako recimo gradovi poput Pule, Zagreba i Rijeke imaju primjeren prijevoz za osobe s invaliditetom. Isto tako, imamo barem 15 obitelji s osobama s invaliditetom koje ne znaju što činiti. Ako prodaju kuću, opet nemaju puno izbora jer pitanje je poštuju li građevinske tvrtke uvijek prava pristupačnosti. Postoji i vrlo rigidna opservacija UN-a koja kaže kako je posljedica teškoća u pristupu primjerenom stanovanju ta što su nerazmjeran broj osoba s invaliditetom beskućnici – napominje Novosel.

Dok se kod dostupnih javnih ustanova invalidi osjećaju kao kod kuće, kod onih nedostupnih smatraju da ta zgrada nije za konzumaciju osobama s invaliditetom, kaže Novosel.
– Ako se samo osvrnemo oko sebe vidimo koliko javnih ustanova nema oznaku za invalide. Ako Zavod za zapošljavanje nema oznaku da je pristupačan onda je nepristupačan. Trebalo bi biti korektno da stave piktogram s osobom koja je prekrižena jer ta zgrada očito nije za konzumaciju osobama s invaliditetom. Imali bi tako ubrzo sve zgrade išarane takvim oznakama – ističe Novosel.
Ukoliko Grad Bjelovar krene s javnim prijevozom, Novosel moli da se pritom vodi računa o invalidima. Nada se istom vođenju računa i kod svake postojeće i novoizgrađene ustanove koje nemaju primjeren pristup invalidima. Zbog navedenih i sličnih problema, Udruga će zamoliti Grad za prijem kako bi se porazgovaralo o osnivanju Odbora za osobe s invaliditetom. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!