TOČKA NA I Potpisan dodatak za prijevoz osnovnoškolaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Bjelovarsko-bilogorska županija pobrinula se za ovogodišnji prijevoz učenika. Situacija s Covidom 19 utjecaja je na cijelu školsku godinu pa tako i na prijevoz u kojem se moraju provoditi epidemiološke mjere. Autobusni prijevoznik Čazmatrans zato je morao uvesti još 43 linije uz 230 postojećih. Cijela priča zaokružena je potpisivanjem aneksa ugovora vezanog uz prijevoz županijskih osnovnoškolaca s ciljem da svi imaju besplatan prijevoz. Ugovore ukupno vrijedne 13,2 milijuna kuna potpisao je župan Damir Bajs.
– Ono što je bilo ključno za ovu školsku godinu je da osiguramo sigurnost za naše učenike, profesore i nastavnike. Jedan od uvjeta je bilo i pitanje prijevoza. Da bi to ostvarili morali smo uvesti dopunske linije, a s obzirom na to da se vrlo često radi dvosmjenski te linije su povisile ukupan iznos koji je već prije utvrđen. U praksi to znači, što se tiče osnovnoškolaca njih tri tisuće i 200, koliko ih imamo u prijevozu na području županije, ugovor od 10,5 milijuna kuna sada je narastao na 13 milijuna kuna, a aneksom ugovora smo preuzeli plaćanje svih tih linija. Sredstva su ovog trenutka u drugom planu, iako to Županija plaća iz svog izvornog dijela proračuna, bitna je sigurnost naših učenika – naglasio je Bajs.
FOTO: FACEBOOK BBŽ
Financijske troškove nastale zbog cijele korona situacije spašava upravo prijevoz učenika, kaže Damir Pavlović, direktor Čazmatransa.
– Ono što nas trenutno izvlači u našem poslovanju je upravo prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Svi prijevoznici u Hrvatskoj su reducirali linije i odrađuju se samo one na kojima ima putnika. S obzirom na to da još uvijek nismo potpisali ugovor o javnim uslugama, nažalost neki stanovnici su ostali zakinuti za autobusni prijevoz i ne pruža im se mogućnost za putovanja. U odnosu na prije, Čazmatrans je zbog nerentabilnosti ukinuo oko 30 posto prijevoznih linija – kaže Pavlović.
I za prijevoz oko tri tisuće srednjoškolaca Županija izdvaja otprilike 10 milijuna kuna. Potpisani ugovori i osigurani iznosi tako će barem malo olakšati ovu nadasve izazovnu školsku godinu. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!