DANI MEDA Najslađa manifestacija Bjelovaru za rođendan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ni hladnije vrijeme, pandemija, a ni mršava pčelarska sezona u kojoj su košnice bile više prazne nego pune, nisu zaustavili Pčelarsku udrugu Bilogora-Bjelovar da organizira još jednu manifestaciju “Dani meda – pčelari Gradu Bjelovaru”. Iako skromnija nego prethodnih godina bez edukacija za djecu i pčelare i ovog je puta na gradskom korzu manifestacija građanima omogućila kupovanje domaćih proizvoda i to ne samo meda. Kupiti se može nakit, voće, povrće, sir. Tu su i džemovi te voćna vina i likeri koje prodaje Bjelovarčanin Dejan Sabolović sretan što je u ovoj pandemijskoj godini kada je mnoštvo manifestacija otkazano dobio priliku i tako prodati svoje proizvode.
-Manifestacije su dosta rijetke, malo gradova ima hrabrosti tako nešto napraviti u ovoj stvarno teškoj situaciji, tako da smo mi izlagači zadovoljni i s time koliko ih uopće ima – kaže Sabolović.
Dok su manifestacije stale, krenula je srećom online prodaja tako da Saboloviću koji je do sada većinu svoje proizvodnje plasirao upravo na događanjima ova godina ipak neće biti za zaborav. Za razliku od Sabolovića kojem su one u normalnim okolnostima gotovo pa svakodnevica, bjelovarska pčelarka Sanja Novotni je što se manifestacija tiče debitantica. Ovogodišnji Dani meda su joj prvo izlagačko iskustvo na koje se odlučila jer njena obitelj pčelarenje marketinški želi dići na višu razinu.
-U našoj je obitelji došlo do promjene prioriteta. Suprug se odlučio vratiti sa sezone i pošto se bavimo već 18 godina pčelarenjem odlučili smo krenuti i na manifestacije – tumači Novotni.
Ova godina je što se paša tiče bila jedna od mršavijih, ali ne žali se Novotni jer se s onim što imaju, kaže, moraju zadovoljiti. Zadovoljni su bjelovarski pčelari i s prodajom. Iako ih je samo u Bjelovaru 114 svaki pčelar ima svoje kupce, ističe pašna povjerenica Vera Marušić. Ona pčelari sa 130 košnica, a ove godine vjerojatno neće ni moći zadovoljiti potrebe tržišta. Uspjela se zahvaljujući obitelji, ali i prijašnjim izlaganjima na sajmu probiti na tržišta Slovenije i Njemačke. Pri tome je zanimljivo da Nijemci traže pravi domaći med i žele da on bude i jasno deklariran.
-U Njemačkoj nas kupci med traže isključivo u nacionalnoj staklenci. To ih impresionira i žele pogledati odakle je med koji su kupili – kaže Marušić.
Med u nacionalnoj i običnoj staklenci kao i ostale proizvode lokalnih proizvođača kupiti možete ove subote i nedjelje na bjelovarskom korzu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!