SKUPLJE ŠKOLARINE Studenti Pravnog fakulteta ogorčeni, organiziraju prosvjed

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Zbog situacije s koronavirusom, početak nove akademske godine studentima je vrlo stresan, a dodatnu neugodnost ovih su dana doživjeli izvanredni studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta. Tamošnja Uprava im je, naime, povećala cijenu ECTS boda za 20 kuna, na 120 kuna, čime je ukupna godišnja školarina za mnoge poskupjela 1200 kuna. Da stvar bude apsurdnija, u donošenju takve odluke sudjelovali su sami studenti, koji čine dio Fakultetskog vijeća, koje je amenovalo poskupljenje. I to na prijevaru, tvrde članovi Studentskog zbora.

-Prema propisima iz Statuta Fakultetskog vijeća, materijali za sjednicu Fakultetskog vijeća svima se imaju dostaviti osam dana prije same sjednice. Mi smo podatke za sjednicu koja je održana 16. ruja dobili dva dana ranije, a među tim podacima od otprilike dvije tisuće stranica našla se i ta stavka o povećanju cijene ECTS boda koji mi, studentski predstavnici, u moru dokumenata koje smo primili, nismo uspjeli vidjeti – tumači Karlo Horvat, član Studentskog zbora.

Horvat drži kako je Uprava trebala studentima skrenuti pozornost na taj detalj, s obzirom i na činjenicu da su studenti prije toga pokrenuli peticiju kojom traže smanjenje školarina. Naime, mnogi su se studenti zbog koronakrize i potresa u Zagrebu našli u financijskim teškoćama. Baš zbog toga trenutak koji je odabran za podizanje školarina drže potpuno neprimjerenim.

-Mnogi naši studenti rade da bi mogli studirati, neki zbog zbog ove situacije ostali bez posla, pa i krova nad glavom zbog potresa, mnogim su roditelji ostali bez primanja… Da se u ovakvom trenutku na taj način ide na budžet studenata, na budžet najranjivije skupine u našem društvu, to je potpuni nonsens – vjeruje Horvat.

Studente je dodatno ogorčio mail koji su primili od svog dekana Igora Glihe u kojem on pojašnjava da se fakultet nalazi u teškoj situaciji, navodeći, među ostalim, da su morali smanjiti plaće profesorima. No, studentima je posebno zasmetao jedan detalj.

-U tom mailu on se pravdao obnovom fakulteta, da fakultet nema dovoljno novca, da se mora osloniti na svoja financijska sredstva te da je jedan od razloga za podizanje školarina obnova fakulteta – kaže Horvat.

Studenti drže kako to nisu problemi koje bi oni trebali rješavati, iako su nakon potresa organizirali akciju i za obnovu fakulteta uplatili određenu svotu. Do pojašnjenja vezanog uz poskupljenje školarine i mi smo pokušali doći od dekana Glihe, no nije odgovorio na naš upit.

U međuvremenu, studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta odlučni su u namjeri da ponište odluku o poskupljenju školarina. Kako nam otkriva Horvat, zatražit će sazivanje nove, izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća, u čemu imaju i podršku dijela profesora. K tome, za sutra planiraju prosvjed.

-Na Facebooku imamo grupu koja okuplja tisuće studenata i svi su ogorčeni ovom odlukom, ne samo izvanredni, već i redovni studenti i smatraju da je ovo nepravedno. Nada se da ćemo se okupiti u što većem broju, naravno, poštujući sve epidemiološke mjere. Prosvjedom želimo pokazati koliko nas ima, da smo skupina koja je ugrožena i da se želimo izboriti za pravedniji sustav obrazovanja – zaključuje Horvat.

Prosvjed je zakazan za sutra u 16 sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!