ČISTKA U STRANCI Stari – novi član HSS-a kreće u reviziju, namjerava izbaciti sve što je “trulo”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prepucavanja u nekad jednoj od vodećih i najrespektabilnijih političkih stranaka u Hrvatskoj, HSS-u, ne prestaje. Nakon što je nekoliko članova te stranke izjavilo kako su uz pomoć Glavnog odbora, isključili predsjednika Krešu Beljaka iz HSS-a, s obrazloženjem kako radi u privatnom interesu, a ne interesu stranke te ne poštuje Statut, Beljak je to opovrgnuo izjavivši kako se predsjednika stranke ne može samo tako izbaciti. Štoviše, danas je stigao njegov svojevrsni odgovor jednom dijelu “odmetnika” koji su se usudili usprotiviti mu se kao šefu HSS-a. Naime, Klikni.hr je u posjedu dopisa u kojem je predsjedništvo stranke jednoglasno imenovalo i ovlastilo Dalibora Jurinu da u roku od 30 dana sazove odbor Županijske skupštine HSS-a Bjelovarsko – bilogorske županije, izvrši nadzor rada županijskog vodstva, rada gradskih i općinskih organizacija te da o tome izvijesti vrh HSS-a. Inače, Dalibor Jurina bio je dugogodišnji član stranke, a obnašao je i dužnost tajnika na županijskoj razini HSS-a. Nakon neslaganja sa sadašnjim predsjednikom županijske organizacije, Borom Bašljanom, Jurina je prije tri godine izašao iz HSS-a. Potvrdio je kako je već tada upozoravao na probleme u stranci i nepoštivanje hijerarhije, no njegovo mišljenje nije se uvažavalo te je odlučio odstupiti. Iako je Jurina bio neodređen, da se naslutiti kako se upravo zbog ovog “zadatka” koji je stigao od samog šefa stranke, odlučio ponovno učlaniti u HSS, kojem je, kako i sam kaže, vjeran od mladosti.
FOTO: ČEŠKA VELIKI ZDENCI BESEDA, Dalibor Jurina (lijevo)
-Ova odluka predsjednika Beljaka nije uopće čudna. Dugo je i imao strpljenja za opstruiranje pojedinaca. Naime, loši izborni rezultati posljednica su ponašanja nižih razina stranke, prvenstveno općinskih i županijske, koje ne poštuju odluke predsjedništva i vrha stranke – kazao je Jurina dodavši kako namjerava napraviti analizu rada, te jednostavno ostaviti ono što je dobro, a ukloniti ono što je “trulo”. Suradnju s aktualnim predsjednikom županijske organizacije HSS-a Borom Bašljanom, Jurina je opisao kao trenutno “neaktivnu”. Tvrdi da ga nije zvao, iako je i on dobio isti dopis predsjedništva stranke.
Krešo Beljak, Foto Sabor
-Nekad smo odlično surađivali, pa smo postali neprijatelji. Ja sam bio isključen iz svega, iako sam obnašao dužnost tajnika HSS-a i bilo je jedino logično da se tada povučem. Žao mi je što sam imao pravo tada jer HSS je postao tužna sjena onog što je nekad predstavljao i bio na državnoj razini. HSS-ovcima se predstavljaju oni koji nemaju nikakve veze s HSS-om. Ne obećavam čuda, ali nastojat ću spasiti što se spasiti može – ponovio je Jurina naglasivši kako će temelj kod njegovih odluka svakako biti činjenice poštuju li se odluke vrha stranke koja se našla na koljenima. Komentar Bore Bašljana kao predsjednika županijske organizacije HSS-a, o najnovijim planovima Kreše Beljaka, nismo uspjeli dobiti. No, dan ranije poslao je priopćenje u kojem stoji kako je njegov šef pravnim i statutarnim putem postao bivši član HSS-a i bivši Predsjednik HSS-a. Kronološki je opisan tijek, kako Bašljan i jedan dio istomišljenika HSS-a smatraju, Beljakovih loših odluka, optužbi kako radi protiv stranke, u svojem privatnom interesu te kako loš izborni rezultat prebacuje na druge.
-Shvativši da statutarnim i zakonitim putem sigurno neće ostvariti ostanak na čelu HSS-a, kreće u potpuno nestatutaran i nezakonit postupak sazivanja elektronske Glavne izborne skupštine 30.07., a sve pod okriljem pandemije koronavirusa.
Saziva 56. elektronsku sjednicu Predsjedništva na kojoj upućuje izmjene i dopune Statuta na Skupštinu s kojima skraćuje sve rokove i na taj način ne dopušta nikakvu demokraciju, ali i uvodi mogućnost elektronskog glasanja….
-Saziva 18. sjednicu Glavnog odbora HSS-a, opet elektronskim putem, isti dan je saziva i daje materijale na glasanje članovima Glavnog odbora. Statutom je definirano da mora poslati najkasnije 5 dana prije sve materijale za sjednicu, kako bi se svi upoznali sa točkama i materijalima prije glasanja. Većinu u Glavnom odboru htio je iznenaditi navedenim postupkom, no isti su se organizirali te su na njegove točke dnevnog reda (sa dokaznim mailovima) u većini odglasali PROTIV. Krešo Beljak i Glavni Tajnik Željko Lenart koji su prema Statutu odgovorni za sazivanje i održavanje sjednica tijela stranke neovisno o stvarnom rezultatu krivotvore rezultate glasanja te svim članovima Glavnog odbora šalju Izvod iz zapisnika sa sjednice gdje se nije moglo vidjeti tko je kako glasao iako je to bila praksa na svim prijašnjim sjednicama Glavnog odbora. Na taj način dali su si vremena da si poslože glasanje kako njima odgovara odnosno da pokušaju slomiti ovu većinu.
Dio je to teksta iz priopćenja u kojem Bašljan potanko pojašnjava sve “pogreške” šefa stranke, ali i navodi što je presudilo da Beljak bude izbačen iz stranke.
-Saziva elektronsku sjednicu Glavnog odbora za 25.09.2020. (novog Glavnog odbora koji nije dobio rješenje) i kao nultu točku dnevnog reda stavlja verifikaciju zapisnika upravo sa 18. sjednice Glavnog odbora koju je krivotvorio. S obzirom da je Glavni odbor (onaj izabran na prošloj Glavnoj izbornoj Skupštini 2017. godine) i dalje u mandatu i isti je bio u većini protiv svih točaka dnevnog reda te 18. sjednice Glavnog odbora iste se odazvao na poziv, predložio izmjene dnevnog reda, usvojio ih sa 52 glasa od 91 i kao nultu točku nije verificirao taj zapisnik, a kao 1. točku izmijenjenog dnevnog reda IZBACIO KREŠU BELJAKA iz članstva HSS-a, riječi su ispod kojih je potpisan Bašljan.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!