DAN BJELOVARSKIH BRANITELJA Spomen na vitezove kojima Bjelovar duguje slobodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Skromno obilježavanje Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja završilo se polaganjem vijenaca na spomen području Barutana te svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Bjelovar je za svoj rođendan ugostio brojne ugledne goste poput predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medvede. Na spomen području Barutana život je 1991. godine izgubilo 11 bjelovarskih branitelja braneći grad Bjelovar. Upravo zbog sjećanja na njih, današnji datum od posebne je važnosti za Bjelovar i sve njegove građane. Danas je to spomen područje mjesto tišine, pijeteta i susreta građana koji žele pronaći mir izvan grada, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Sa spomen područjem Barutana ponosimo se jer na njemu se sjećamo svega što se događalo i ne što ne zaboravljamo. Ovdje će svi budući naraštaji učiti o prošlosti svojih predaka i grada. Grad je želio živjeti ovaj prostor i dati mu pijetetni značaj kakav zaslužuje. Cjelokupni projekt uređenja Barutane vrijedan je 2.8 milijuna kuna. Zahvaljujem se gospodinu Medvedu što je Vlada pronašla dodatna sredstva, točnije milijun kuna i pomogla nam da zatvorimo financijsku konstrukciju i obnovimo ovakvo zdanje – kaže Hrebak.
Danas obilježavamo 29 godina od kada je Bjelovar oslobođen od agresora, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Prvo su zapovjedili granatiranje grada Bjelovara i u dvorištu današnje katedrale ubili tri nedužne žene koje su se samo htjele pomoliti. To je tragična posljedica sumanutog čina kada je major digao u zrak vojno skladišni kompleks Barutana. Prvenstveno odajemo počast našim bjelovarskim palim vitezovima i ratnim prijateljima kojima zahvaljujemo za slobodu koju danas uživamo. Njihova imena uvijek se trebaju i moraju spominjati – kaže Medved.

Major jedne vojske koja je bila na izdisaju prije 29 godina donio je jednu suludu odluku, ističe predsjednik Zoran Milanović.

– Moramo se pitati, radi naše budućnosti i odgoja ljudi i djece, što je ušlo u tu glavu i kakav je to odgoj bio da ga je naveo na tako nešto. Tada je već danima Hrvatska bila u nadiranju i neke vojarne su pale. Tehnika je bila preuzeta i moram reći da je ova na Barutani jako pomogla Hrvatskoj jer nismo imali ništa. No, ovo se događalo 29. rujna, već u zadnjoj fazi prvog napada gdje je već bilo jasno što se događa. To oružje nije prijetilo ni Novom Sadu ni Beogradu, nama je značilo jako puno, a njima zapravo jako malo. Taj gospodin dobio je ulicu i počast u Srbiji. Čovjek je to čudne pameti i čudnog moralnog kompasa. Pitam se što djecu uče u Srbiji kada pričaju o njemu. Za što je on poginuo? Za Jugoslaviju? Za pravdu i slobodu? To je priča samo o ludilo – kaže Milanović.
Svi uzvanici čestitali su svim građanima Dan njihovog grada, grada Bjelovara u kojem mogu uživati slobodu upravo zbog hrabrih branitelja koji su ga spremno obranili. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!