EKO UDRUGA Eunora čisti divlja odlagališta, a brine i o životinjama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Ekološka Udruga Eunora iz Nove Rače bavi se posebnom djelatnošću još od 2006. godine. Naime, očuvanje prirode i okoliša i prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima glavni su ciljevi ove udruge koja je nastala sasvim neplanski. Kako kaže predsjednik udruge Željko Belaj, volonterski su se priključili zagrebačkoj udruzi Hyla koja se bavi proučavanjem vodozemaca. Od praćenja žaba koje prelaze cestu došli su na ideju da osnuju svoju udrugu koja će se o takvim i sličnim vrijednostima baviti na području Nove Rače i Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Priča o tome kako smo osnovani prava je anegdota. Naime, uključili smo se kao volonteri u rad zagrebačke udruge Hyla. Pratili smo kretanje žaba preko ceste jer je u to vrijeme primijećen velik pomor žaba. Udruga Hyla tražila je mjesta gdje se to događa – rekao je Belaj.

Nakon te akcije, u razgovoru sa zagrebačkom udrugom Eunora je odlučila biti udruga za sebe. Dokaz da se udruga brzo razvila su i brojne odlične suradnje.

– U svojem radu surađujemo s građanima, srodnim udrugama i jedinicama lokalne samouprave. Posebnu pozornost posvećujemo edukaciji članova koji su sudjelovali na više radionica na temu održivog gospodarenja otpadom. Sudjelujemo u raznim aktivnostima poput ‘Zelene Čistke’ u kojoj surađujemo s Općinom Nova Rača. Tako smo prije par godina temeljito uredili i zbrinuli divlje odlagalište na području općine – rekao je Belaj.

Briga o pravilnom zbrinjavanju otpada na tome nije stala.

– Isto tako, uz potporu Općine provodili smo projekt kompostiranja u lokalnoj zajednici gdje smo željeli smanjiti količinu otpada koja završava na deponijama, a od nje se ujedno dobiva kvalitetno organsko gnojivo za prihranu cvjetnjaka i povrtnjaka. Kreirali smo i letak koji smo podijelili svim domaćinstvima u općini – kaže Belaj.

FOTO Štefan Brajković

Udruga je otvorena za sve građane, a osim zbrinjavanja otpada bavi se i drugim aktivnostima. Posebnu pažnju Udruga Eunora posvećuje životinjama.

– Ove smo godine u zimi imali praćenje sova. Ranije ih je bilo više i znali smo gdje je njihovo stanište dok ove godine nismo primijetili niti jednu. Moguće da je tako zbog nedostatka hrane ili pomora sova. Uglavnom, nekada ih je bilo puno više – napominje Belaj.

Svim aktivnostima koje provode ekološke udruge, Eunora se, ako može, pridruži. No, u ovoj godini za pridruživanje aktivnostima kao i za provođenje vlastitih nije bilo previše mjesta. Dobro poznata situacija s Covidom 19 i njima je pomela planove pa tako nisu mogli sudjelovati niti u već tradicionalnoj akciji Zelena Čistka, a što će biti dalje, sve ovisi o situaciji, napominje Belaj.

– Krajem godine napravit ćemo plan za sljedeću godinu. Uglavnom će to biti otkrivanje novih odlagališta kojih još uvijek ima. Prijavljivat ćemo, kao i do sada, pronađena odlagališta komunalnom redaru koji zatim poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti – kaže Belaj.

I dalje prisutni deponiji Belaju su sasvim nelogični, posebno u vrijeme gdje općinski komunalci kao i bjelovarski komunalac vode potpunu brigu i imaju sve raspoloživo za pravilno odvajanje otpada.

– Činilo mi se to uvijek i čini mi se i dalje nelogično jer je odvoz otpada organiziran i redovit, a osim komunalnog otpada, građani mogu posebno odvajati papir, plastiku i ostalo. Postavljeni su kontejneri, a svi smo dobili i potrebne vreće za odvajanje otpada. Međutim, još uvijek se u prirodi pronalazi odbačen otpad uz cestu, u šumi. Ne razumijem zašto to netko radi ako je odvoz otpada organiziran – ističe Belaj.

Treba napomenuti kako Udruga Eunora sve radi na volonterskoj osnovi što je dodatan plus za ovaj doista uvijek vrijedan i važan posao. (D. Aleksić)

 

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o. Bjelovar)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!