AGLOMERACIJA PAKRAC-LIPIK Radovi napreduju brže od očekivanog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U pakračkom Poduzetničkom centru predstavljen je najveći infrastrukturni projekt koji se trenutno realizira na području Pakraca te Lipika, ali i najveći ikad realiziran na području ta dva grada. Riječ je o projektu ‘Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac’, čiji je nositelj tvrtka Vode Lipik d.o.o. Projekt obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i proširenje više od 36 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac te rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena izgradnja 33,4 kilometra i rekonstrukcija 22 i pol kilometra, sveukupno 56 kilometara sustava odvodnje. Tu je i izgradnja 18 crpnih stanica, a projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Gaj, Kukunjevac i Donji Čaglić.

Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o. pobliže je predstavio način izrade projekta i njegovu važnost za infrastrukturnu sliku ovog kraja te poboljšanja koja će imati njegovi stanovnici.

-Po završetku radova vodovoda i odvodnje očekujemo sigurniju i kvalitetniju vodoopskrbu za cijelo ovo područje, a predviđeno je priključenje lokalnog vodovoda naselja Kusonje na javni sustav gdje očekujemo priključenje 225 stanovnika ovog naselja. Benefit za svih više od 10 tisuća korisnika bit će kvalitetnija i bolja vodoopskrba jer očekujemo bitno smanjenje gubitaka s aktualnih 48 posto na minimalno oko 35 posto. Projekt predviđa dvije osnovne aktivnosti – prva se odnosi na formiranje sustava odvodnje otpadnih voda na području Aglomeracije Lipik – Pakrac koje će u konačnici imati 115 kilometara kanala i 18 crpnih stanica te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za otprilike 13.500 stanovnika . Projektom je predviđena izgradnja više od 33 km novih kanalizacijskih sustava te rekonstrukcija 22 km postojećeg kanalizacijskog sustava, a cilj je povećanje priključenosti za cca četiri tisuće novih stanovnika – istaknuo je Pierobon, dodajući kako je cijeli projekt započeo prije deset godina, a o zahtjevnosti i izazovima u pripremi ovog projekta govori podatak da su na projektu riješeni imovinsko-pravni odnosi za 1556 čestica, a cijeli projekt je planiran i realiziran kroz 16 podprojekata odnosno 15 građevinskih dozvola.

Anamarija Blažević, saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca je, uz čestitke svima koji su sudjelovali u pripremi projekta, naglasila kako će, uz rješavanje dosadašnjih problema u vodoopskrbi i poboljšanje kvalitete života stanovnika Pakraca i Lipika, realizacijom ovog projekta biti poboljšana i kakvoća okoliša.

-Važno je što smo doživjeli početak radova na ovom velikom projektu jer sada ćemo u skoroj budućnosti moći realizirati i neke projekt koje smo svjesno držali po strani i nismo išli u njihovu realizaciju upravo zato što smo čekali aglomeraciju i temeljito kopanje, rekonstrukciju i izgradnju sustava, pa neke projekte nije imalo smisla raditi prije ovog velikog zahvata. Sada napokon možemo razmišljati i u smjeru realizacije tih projekata, ali i u smjeru postavljanja nekih novih ciljeva koji nisu toliko usko povezani s aglomeracijom – rekla je Blažević.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika je ovaj projekt nazvao „projektom svih projekata.

-Mi u Lipiku i Pakracu vrijeme dijelimo na ono prije i poslije Domovinskog rata, a sada ćemo ga dijeliti na vrijeme prije i poslije aglomeracije. Radovi su započeli i rekao bih da smo dobro krenuli, bez obzira na sve one probleme koji su neizbježni tijekom realizacije ovako velikog projekta. Ovim projektom smo pokazali da mi s vlastitim kapacitetima i znamo i možemo pripremiti ovakav projekt koji se radi za sljedećih sto godina – rekao Kasana i dodao kako će, osim građana, koristi od ovog projekta imati i gospodarstvo ova dva grada jer će biti riješeni svi dosadašnji vodoopskrbni i odvodni problemi.

Jože Brecelj, predstavnik tvrtke „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja, je u ime izvođača radova podsjetio kao su nakon potpisivanja ugovora početkom ove godine imali već dobro poznatih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa, a to vrijeme su iskoristi za kvalitetnu pripremu i s radovima su krenuli početkom lipnja.

-Za sada smo zadovoljni kako radovi napreduju. U 120 kalendarskih radnih dana smo na poslovima odvodnje odradili oko 17 posto, a na poslovima vodoopskrbe 27 posto cjelokupnog posla. Mi smo svoj dio posla u uskoj jezgri centra Pakraca praktički završili i plan nam je da do ljeta 2021. pokušamo završiti poslove u dijelu grada istočno od rijeke Pakre te sve radove u gradu Lipiku. U proljeće planiramo započeti s radovima u naseljima i naš cilj je da pokušamo s glavnim radovima završiti možda već do Božića sljedeće godine – najavio je Brecelj.

Ni, Siniša Širac, predstavnik Hrvatskih voda, nije štedio pohvale, kako onima koji su projekt pripremili, tako i onima koji ga provode.

-Posebna pohvala što ste uspjeli prebroditi početne poteškoće zbog korone koje nisu bile jednostavne jer je ovo međunarodni natječaj pa su se morali rješavati i međugranični problemi. Prema praćenju dinamike realizacije vi ste s ovim projektom na oko 25 posto iznad predviđenog fizičkog obuhvata realizacije. Siguran sam da će ovom dinamikom i načinom rada kako rade izvođači, u predviđenom roku biti ostvareni svi ugovoreni ciljevi – kazao je Širac.

Projekt je na različitim razinama, lokalnim i državnim, pripreman 10 godina, a radovi su započeli 1. lipnja. Projekt se financira iz više izvora. Najveći dio, oko 72 posto odnosno oko 110 milijuna i 300 tisuća kuna financira se sredstvima EU fonda, konkretno iz kohezijskog fonda. Preostalih 28 posto zajednički sufinanciraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave. Ministarstvo i Hrvatske vode sudjeluju svaki sa po 18 milijuna i 700 tisuća kuna dok Grad Pakrac sudjeluje s 3 milijuna 397 tisuća kuna, a Grad Lipik s 2 milijuna 356 tisuća kuna.

Komunalna tvrtka. „VODE LIPIK d.o.o.“ je nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti do 191.933.010,50 kn od čega je do 110.389.119,39 kn sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!