MINISTARSTVO KASNI Nastavnici drže i nastavu iz predmeta koji im nisu struka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/VELIKI GRĐEVAC – Uz sve probleme koje im je donijela epidemija, škole diljem Hrvatske na početku nove školske godine muku muče s kadrom. Kao da je početak nastave iznenadio resorno ministarstvo, većina zahtjeva za novim zapošljavanjima u školama nije odobrena. Tako su, prema podacima iz samog Ministarstva obrazovanja, u ovoj školskoj godini s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zaprimljena 54 zahtjeva osnovnih škola za zapošljavanje učitelja, stručnih suradnika te administrativnih i pomoćno-tehničkih radnika te 18 zahtjeva srednjih škola za zapošljavanje administrativnih i pomoćno- tehničkih radnika, a još uvijek nisu svi odobreni. Veliki je to problem za škole koje, ili uopće ne zapošljavaju potrebne radnike, ili zapošljavaju nestručne kadrove. Tako, primjerice, dijelu učenika u II. osnovnoj školi Bjelovar matematiku jedno vrijeme predavala – nastavnica hrvatskog jezika. Zašto, pojašnjava ravnateljica škole Ines Kapša.

-Zvala sam i Zavod za zapošljavanje i Ured državne uprave za viškove, čisto da imamo stručno pokriven kadar jer to je najvažnije. No, ako tim putem ne nađemo nikoga, moramo naći nekoga tko to želi prihvatiti. Tako je sa slučajem nastavnice hrvatskog jezika koja dobro radi svoj predmet i ima pedagoške kompetencije pa je bilo sigurnije njoj povjeriti taj zadatak nego nekome nepoznatom – kaže Kapša.
No, nastavnik matematike nije jedini kadar koji trenutno nedostaje II. osnovnoj. Zbog prelaska na dvosmjensku nastavu i povećanja broja učenika, podnijeli su i zahtjev za spremačice te još neke nastavničke kadrove.

– Tražili smo zapošljavanje za više nastavnika koji će imati povećanje u satnici. Između ostalog, i za hrvatski jezik, matematiku, engleski jezik, informatiku. Zapravo za cijelu razrednu nastavu i još uz povećanje jednog razrednog odjela – rekla je Kapša.
U ministarstvu kažu kako se najveći dio zahtjeva iz BBŽ, njih 29, odnosi upravo na zapošljavanje učitelja zbog povećanja broja razrednih odjela te uvođenja izborne nastave informatike u nižim razredima. Pa iako se većina odobrenja još uvijek čeka, u školama su se organizirali u skladu s mogućnostima, tako da većina učenika nije osjetila nedostatak kadrova. A da ravnateljima i zaposlenicima u takvoj situaciji nije nimalo lako, potvrđuje i ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca Marina Balen.
– Organizirali smo se jako dobro. Ljudi izdržavaju, jesu na izmaku snaga jer rade jako puno, no naši zaposlenici su kvalitetni i jako dobro sve odrađuju – kaže Balen.
Ipak, u školama se nadaju da će se s odobrenjem zahtjeva požuriti, i zbog učenika, i zbog samih zaposlenika za koje je ova nastavna godina i bez ovakvih situacija dovoljno stresna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!