NOVI SLUČAJEVI ZARAZE Ilegalni dom za stare prijavljen inspekciji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije osobe iz opće populacije sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi iz opće populacije s križevačkog područja, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

-Tijekom večernjih sati očekuju se i nalazi izuzetih uzoraka osoba smještenih u objektu trgovačkog društva s područja općine Legrad u kojem će inspekcija Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike danas provesti nadzor. U spomenutom objektu je provedena epidemiološka obrada te je isti stavljen pod mjeru izolacije. Također, za sve korisnike i zaposlenike je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije – poručili su iz Stožera.

Naime, još jučer je zaraza koronavirusom potvrđena kod djelatnice trgovačkog društva s područja Legrada koje brine o starijim osobama iako nema dozvolu za rad nadležnog ministarstva.

-To je poduzeće još 2015. godine dobilo zabranu rada, a navodno radi i dalje. O tome smo odmah obavijestili Državni inspektorat i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vidjet ćemo koliko osoba ondje ima i kako su zbrinute, zasad imamo samo informaciju da je jedna osoba pozitivna. Poduzet ćemo sve mjere da se štićenici zbrinu – kazao je još jučer na načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić.

Jučer je zaraza potvrđena i kod o četiri časne sestre iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima

-Što se tiče samostana sestara Bazilijanki, on se sastoji od odjela koji brine o starijima i nemoćnima, odjela časnih sestara i odjela za nezbrinutu djecu. Samostan je stavljen u izolaciju, u tijeku je epidemiološka obrada nakon koje će se poduzeti svi koraci nužni za pomoć i funkcioniranje samostana – kazao je Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako su svi kontakti iz samostana, u kojem ukupno boravi oko 35 osoba, u samoizolaciji  te da je trenutno pet časnih sestara pozitivno na koronavirus.

-Kliničke slike se kod ostalih mogu razviti u idućih 14 dana, pratimo razvoj situacije koja je pod nadzorom. Što se tiče trgovačkog društva iz Legrada koje nema dozvolu za rad, prvo moramo utvrditi koliko je osoba tamo smješteno. U narednim danima ćemo dobiti kompletnu sliku, poduzeli smo potrebne mjere u dogovoru s nadležnim institucijama  jer vlasnik nije želio dati podatke o broju osoba koje se ondje nalaze – naglasila je ravnateljica Vadla.

Inače, na području KKŽ trenutno su 22 aktivna slučaja zaraze, a na bolničkom liječenju su četiri osobe. Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, a najavio je produljenje mjera kojima se ograničava broj osoba na svadbenim svečanostima te odluku o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima na javnim okupljanjima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!