TEŽAK POSAO Obnova Tomislavove postala velik izazov

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Posljednjih desetak godina Grad Čazma intenzivno radi na uređenju svojih ulica.

-U tom razdoblju uređene su ulice Franje Vidovića, Trg Čazmanskog kaptola, Braće Radića, Česmanska, Milana Novačića, Omladinska, a prošle godine završena je Ulica Alojza Vulinca. Na radove je do sada ukupno utrošeno oko 20 milijuna kuna – kaže čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava, koju upravo izvode Komunalije d.o.o. Čazma, najzahtjevnija je do sada, kažu u Gradskoj upravi. U ulici se nalazi devet poslovno-stambenih zgrada, dom zdravlja, gradska tržnica, autobusni kolodvor, pošta, Čazmatrans te desetak obiteljskih kuća.

-Prije 15 godina rekonstruirali smo samo državnu cestu, od groblja do kružnog toka, dužine 750 m te posadili prvi dvored u gradu Čazmi. Prošle godine postavili smo semafor kod pješačkog prijelaza ispred doma zdravlja te preuredili 36 parkirnih mjesta i iza njih izgradili nogostup i postavili novu javnu rasvjetu. Domu zdravlja proljetos smo darovali čišćenje i uređenje okoliša. Time što smo te radove završili prošle godine, omogućili smo preduvjete za izvođenje sadašnjih radova, od tržnice do kolodvora jer prometovanje pješaka i auta može funkcionirati – napomenuo je direktor Komunalija, Ivan Beljan.

Tijekom rekonstrukcije, djelatnici Komunalija naišli su na velike probleme koji su višestruko opravdali ovaj zahvat.

-U tom dijelu ulice nalazila se loše izvedena kanalizacija, ogromna začepljena septička jama od 70 m³ koju su koristile stambene zgrade, višestruka puknuća vodovodnih cijevi. To je sve uzrokovalo učestalo otvaranje rupa na nogostupu i parkiralištu – rekao je Beljan.

Također, sam nogostup i stepenice dotrajale su uslijed korištenja više od pola stoljeća, a u ovom dijelu ulice problem je i kvaliteta javne rasvjete.

Zahvatom će se sanirati sva komunalna infrastruktura – kanalizacija, voda, plin, javna rasvjeta, nogostup, osam parkirališnih mjesta te urediti javne površine ispred stambenih zgrada. Rekonstrukcijom će se značajno smanjiti gubitci vode u ukupnoj vodovodnoj mreži, a potpuno u tom dijelu.

Drvored bagrema trebao bi ostati neoštećen tijekom radova.

Vrijednost zahvata koji financira grad Čazma procjenjuje se na 750 tisuća kuna. U ovoj ulici izvodi se trenutačno i Zelena tržnica u sklopu projekta Čazma Natura. Osim u navedenoj ulici, počela je i rekonstrukcija plina i vode u Ulici 26. lipnja, u dužini od 800 m. Investitor su Hrvatske vode sa 400 tisuća kuna te Komunalije sa 300 tisuća kuna.

Oba gradilišta planiraju staviti u funkciju do kraja kalendarske godine, ako to budu omogućivali vremenski uvjeti:

-Ovakvim ritmom očekujemo završiti ukupnu sanaciju komunalne infrastrukture i uređenje svih ulica u gradu Čazmi unutar sljedećih 10 godina i to sve vlastitim poduzećem i s domaćim radnicima, a trenutačno zapošljavamo više od sto djelatnika – zaključuje direktor Komunalija d.o.o. Čazma, Ivan Beljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!