KORONAVIRUS Zaraza i dalje bukti u jednoj općini, uvedene dodatne mjere

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon nepuna dva tjedna Stožer Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno je održao sastanak. Prema najnovijim informacijama, s današnjim danom tako je na području županije 8 novooboljelih slučajeva zaraze dok ih je ukupno aktivno 48. Tri novooboljele osobe dolaze iz Općine Đulovac, tri iz Općine Severin dok po jedan novi slučaj broji Daruvar i Velika Pisanica. Budući da i dalje najveći broj oboljelih pristiže iz Đulovca, Stožer je za tu općinu uveo dodatne mjere. Uz već skraćeno radno vrijeme kafića i posebnih mjera u crkvama, sada u Đulovcu privatna okupljanja mogu biti s najviše deset ljudi. 

– Imali smo prvu pozitivnu rodilju koja je rodila zdravo dijete. Imali smo i jedan novi proboj u manji privatni dom za starije. U tom domu za sada su četiri oboljele osobe hospitalizirane su. U razgovoru s voditeljicom tog doma, sve je uzgledno da bi moglo biti još pozitivnih. Isto tako imamo pozitivne i zdravstvene djelatnike. Do sada ih je ukupno bilo šest, a trenutno ih je pozitivno tri. Trenutno je u samoizolaciji sedam razreda iz pet škola. Osnovna škola Đulovac ima tri razreda u samoizolaciji, Tehnička škola u Bjelovaru ima jedan razred, Prva Osnovna škola također jedan, a u Daruvaru je u samoizolaciji po jedan razred iz Češke osnovne škole i Ekonomske i turističke škole – rekla je epidemiologinja Vesna Grgić.
Isto tako, sve aktualne mjere u županiji produljene su na još mjesec dana. Podsjetimo da tako u svatovima i na sprovodima može biti do 50 ljudi, a na privatnim okupljanjima 20 ljudi. Uz to, uvedene su dopunske mjere vezane za javna okupljanja. To znači da na otvorenom prostoru može biti najviše 100 ljudi, a na zatvorenom 50. Novih vijesti ima i u samom zdravstvenom sistemu.
– Temeljem zahtjeva ljudi napravili smo dopunu koja se veže uz sami zdravstveni sustav Županije. Svi oni koji se žele testirati na koronavirus i do sada su morali ići u Zagreb, to više ne moraju raditi na taj način. Već mogu doći u bilo koju našu korona ambulantu, dati svoj uzorak te uplatiti 698 kuna koliko košta testiranje – rekao je župan Damir Bajs.
Nakon ispunjavanja obrasca koji se nalazi na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, uzorci se daju u Bjelovar ili Daruvar. Korona ambulante će zatim bez ikakve naknade poslati uzorke za Zagreb dok će rezultati testiranja stići na mail osobe koja se testirala. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!