MRŠAVA BERBA Proljetni mraz obrao gotovo sav urod

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sezona je berbe jabuka. No, umjesto da imaju posla preko glave, voćari na ovom području sada imaju i previše slobodnog vremena.
-U vrijeme kada bi se berba trebala najbolje odigravati, nažalost sve stoji – kaže bjelovarski voćar Zlatko Kozjak.
FOTO: FACEBOOK JABUKA MALA
Kozjaku su proljetni snijeg i mraz obrali do 90 posto očekivanog uroda. Jabuke koje su preživjele su, kaže, kvalitetne samo što nisu lijepe kao inače. Međutim ti, kako kaže bjelovarski voćar, “optički ispadi” ne bi trebali utjecati na otkup i to zato što je u cijeloj Europi proizvodnja ove godine nešto manja.
-Malo se kriteriji prilagođavaju dok je takva situacija, ali da je kojim slučajem enormna proizvodnja onda bi to bilo sankcionirano nižim cijenama i nižim razredom kvalitete – ističe Kozjak.
FOTO: FACEBOOK JABUKA MALA
No, i tako je ostao problem s plasmanom, a na police trgovina su i ranije nego inače stigle jabuke iz uvoza – jeftinije, ali i nekvalitetnije. Domaći voćari se pak kao pojedinci ne mogu probiti do trgovina, ali zato mogu udruženi, kaže Željko Ledinski koji je član proizvođačke organizacije. Ove su godine, kaže, postigli i dobru cijenu.
-Ove je godine ta cijena u početku bila četiri kune za galu, a pošto nema dovoljno jabuke nadamo se da će ta cijena i opstati – kaže Ledinski.
No, prave konkurentnosti nema bez skladišnih kapaciteta i hladnjača, a Hrvatska je tu tanka. Stvarnost je gorak podatak da je u prva četiri mjeseca uvezeno devet tisuća tona svježe jabuke što je više nego cijele 2019. kada je u Hrvatsku uvezeno 8277 tona. Razlog takvog rasta je veća potražnja zbog pandemije i nedostatak domaće jabuke.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!