POMOĆ UGOSTITELJIMA Prekrižen je porez na potrošnju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pred ugostiteljima je teških, kažu oni, i krvavih sedam mjeseci. Pitanje je koliko će zbog vremena terase još moći raditi, a ne zna se ni na koji će način zbog epidemiološke situacije moći raditi u zatvorenom. Malo lakše bi ipak trebali disati ugostitelji u Bjelovaru kojima Grad prepolovljuje najam prostora na budućim manifestacijama, na snazi ostavlja odluku o proširenju terasa, a to je tek dio uvedenih mjera, ističe gradonačelnik Dario Hrebak.
-Do tridesetog šestog sljedeće godine niti jedan ugostitelj u Gradu Bjelovaru neće morati platiti gradsku terasu. Drugo, spremni smo sufinancirati s iznosom do tri tisuće kuna po ugostitelju, dakle pedeset posto iznosa, nabavku grijalica za terase – naveo je na predstavljanju mjera Hrebak.
Najvažnija promjena je da Bjelovar zbog trenutne situacije u ugostiteljstvu ukida porez na potrošnju što pozdravlja predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.
-Nisu to stvari od kojih ćemo mi moći preživjeti, ali ćemo moći vjerovati da ćemo preživjeti i moći ćemo se sutra nadati nečem boljem. To je ono što je bitno, da svi razumijemo da bez tih nekih malih stvari ne možemo preživjeti – naglasio je Medak.
Od ugostiteljstva, napominje Medak, u Hrvatskoj živi oko 60 tisuća radnika, a s njihovim obiteljima se dolazi do brojke od 200 tisuća ljudi. U bjelovarskim kafićima je samo na korzu zaposleno oko 150 ljudi, pa mjere pozdravljaju i lokalni ugostitelji. Ukidanje poreza na potrošnju će gradskom proračunu “otpuhati” 800 tisuća kuna godišnje, a na pitanje kako će Grad nadoknaditi tu proračunsku rupu, Hrebak odgovara:
-Kako će oni preživjeti? To je odgovor na to pitanje. Bit će i meni teško, ali ugostiteljima će biti još i teže – poručuje bjelovarski gradonačelnik.
Grad će, najavio je Hrebak, krenuti u dodatnu racionalizaciju jer uzalud im sada 800 tisuća kuna poreza na potrošnju, ako im ga sljedeće godine neće imati tko plaćati.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!