ABBA U SRCU Manuela je istinski Super Trouper, a njena kolekcija čudo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Svatko od nas ima bar jednu zanimaciju koja mu život čini zanimljivijim i smislenijim. Nešto što nas pokreće i čini nam život ljepšim. Je li to pjevanje, gledanje filmova, nogomet, slušanje radija, pisanje pjesama u lokalnom literarnom klubu, plesanje u folkloru ili nešto sasvim deseto, nije važno. Važno je u tome maksimalno uživati. Najbolje to zna Manuela Najman iz Garešnice. Manuela, naime, istinski uživa u glazbi, i to ne bilo kakvoj glazbi već onoj švedskog banda uz koji je i odrastala – Abbe. Iako je još bila premala da bi pohodila njihove koncerte, zorno se sjeća kako se u Abbu zaljubila na prvo slušanje.

– Bila sam još mala, a sve je počelo hitom ‘Mamma mia’. Nešto mi je iz te pjesme jednostavno ušlo u uho. Sjećam se da sam već kada sam krenula u školu bila veliki fan. U to je vrijeme Abba već na veliko vladala svjetskim top listama – kaže Manuela.

U to vrijeme bila je premalena da ode na neki Abbin koncert, a bend se u međuvremenu raspao i već preko tri desetljeća ne nastupa. No, Manuela redovito posjećuje nastupe Abbinih tribute bandova.

– Iz Zrenjanina dolazi jedan odličan tribute band, oni su ujedno i moji dragi prijatelji pa tako zahvaljujući njima mogu uživo uživati u Abbinim pjesmama jer često dolaze u Zagreb – dodaje Manuela.

Kako Abba predstavlja velik i važan dio njezina života, ova Garešničanka ima i veliku kolekciju inspiriranu upravo ovim bandom.

-Stvarno imam svega i svačega –  76 LP-a, 160 singlica, 108 CD-a,12 kazeta, 22 DVD-a i 34 knjige. Da ne spominjem da su tu još i majice, bedževi, jastuci, značke, magneti, penkala, podmetači za čaše, narukvica, lančić s privjeskom, zastavice. Naravno, tu su i trenutno aktualne maske za lice, naljepnice, posteri, članci iz novina, časopisi, plakati, kuglice za bor. Nema što nema – zaključuje Manuela, dodajući kako se većina kolekcije odnosi na poklone i zamjenu s Abbinim fanovima diljem svijeta. U planu je i daljnje proširenje zbirke.

-Ove godine je 40. obljetnica objave albuma ‘Super Trouper’, a meni je to omiljeni album. Za tu prigodu bit će objavljeno samo oko 4500 albuma, ja sam svoj već naručila i jedva čekam kraj listopada da mi stigne – kaže naša sugovornica.

Iako joj je teško bilo što izdvajati, Manuela nam je otkrila i koji joj je najdraži predmet u bogatoj kolekciji.

– Omiljeni predmet mi je jedan single box za kojim sam patila pola života jer na njemu su svi njihovi Abbini singlovi, od prvog do zadnjeg. Naručila sam ga iz Rusije i dočekala ga. No, ima još nešto, a to su original autogrami koje sam lani dobila. Dakle, imam jednu zajedničku fotografiju na kojoj su potpisi svih članova, i imam od svakog od njih posebno. To mi je baš jako drago zato jer na jednoj čak piše ‘za Manuelu’- kaže.

U Hrvatskoj ne postoji službeni Abbin fan klub, no zato je Manuela na društvenim mrežama angažirana pa vodi grupu posvećenu grupi te posebnu stranicu posvećenu Agneti, jednoj od pjevačica Abbe. Zahvaljujući tim stranicama upoznala je, kaže, brojne divne ljude.

-Vesna iz Rijeke, Leo iz Splita, Rudolf iz Osijeka, članovi ABBA Real Tribute Benda iz Zrenjanina, Chris, Petra i Samuel iz Australije, Inge i Theo iz Njemačke, John sa Novog Zelanda, Jim iz Washingtona, Darek iz Poljske, Richard iz Nizozemske, Danka iz Slovačke, Curtis iz Las Vegasa i mnogi mnogi drugi… Popis je jako dug i neka se nitko ne ljuti ako sam ga izostavila – kaže Manuela, dodajući kako je to najbolji dokaz da Abba i danas spaja ljude iz svih dijelova svijeta. Mnogi od njih redovito okupljaju na svojevrsnom Abbinu festivalu u Nizozemskoj.

-Već 34 godine u Nizozemskoj postoji fan klub koji jednom godišnje organizira ‘ABBA Days’ na koji dolaze fanovi iz cijelog svijeta, okupi se između 700 i tisuću ljudi. Uz spomenuto druženje u Nizozemskoj, svake se godine i u Londonu održava druženje posvećeno Abbi, tzv. Abba Picnic Na žalost, ja još nisam bila niti na jednom okupljanju, ali vjerujem da će biti prilike u budućnosti. Ove godine to je druženje odgođeno zbog korone pa čekamo iduću godinu – kaže naša sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!